7/30/2009
Orta Asya Mantısı
Türkistan mantısı olarak kabul gören bir tarif verildi tvde geçenlerde. Yapılışını tam olarak izleyemediğim için google amcaya danışayım dedim. Genel bir ismi varmış aslında, o da "asya mantısı"
Bizim usûl Türk mantısını hazırlamak mağlum zor iş. Asya mantısı bu yönüyle üşengeç hanımlara birebir (:
Hamuru için; 1/2 kilo un, 1 su bardağı tuzlu su, 1 yumurta
İç harcı; 350 gr kıyma, 2 orta boy soğan, 2 domates, sıvıyağ, tuz, karabiber
Sos için; sarımsaklı yoğurt ya da domatesli sos
İç harç için soğanı ve domatesi küçük küpler halinde doğrayıp diğer malzemelerle karıştıralım.
Hamur malzemelerini karıştırıp çok yumuşak olmayan bir hamur elde edelim. 10 dk dinlendirdikten sonra yumru büyüklüğünde parça koparalım ve merdaneyle açalım. 10*10 ebatlarında milföy hamuru gibi kareler keselim, karelerin ortalarına iç harçtan koyalım, üst resimdeki gibi önce karşılıklı iki ucu, ardından kalan uçları birleştirelim. Küçük parmağımızı kullanarak hamurda iki delik bırakacağız. Bunun için resme dikkatle bakınız.
Tencereye su koyup kaynatalım. Üstüne herhangi bir süzgeci ( mesela makarna süzgeci :) yerleştirelim. (Mantıyı buharda pişirmek için özel üretilmiş tencere daha makbul) Mantıları sıvıyağa batırıp süzgece öyle dizelim, böylece tele yapışmasını önlemiş oluyoruz. Ve kapağını kapatıp hamurlar yumuşayana dek pişirelim.
Daha sonra tercihe bağlı olarak domatesli sos veya sarımsaklı sos ile servisini yapalım.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
3 yorum:
üşengeç hanımlara birebir (:
ehe ehe sanırım benden söz ediyo..
kulaklarım çınladı...
e bu durumda yapmak lazım..
mantının herçeşidine bayılırım..
güzel tarifide bulmuşum..
teşekkürler elif:)
(mine)
Orta Asya mantısı ama, siz türk usulü yoğurt ve salça sosu yapmışsınız.
Asıl sosu sirke.
Valla deneyip paylaştığınız için teşekkürler, ellerinize sağlık.
Bahtıgül
Asya mantısını tek bir tarifle sınıflandırmak asya mutfağına haksızlık olur, Asya mantısı adı altında bolca tarif var, bu da yalnızca onlardan biri.
Yorum Gönder