10/23/2009

Çikolatalı ve karamelli pastalar




Meyveli pastalar sonbahar molasına girdi bizde. O taptaze, dipdiri yaz meyveleri çarçabuk gelip geçti. Şimdi manavlarda kasaları latin amerika ülkelerinden gelen ve yoldayken suni yollarla olgunlaşan meyveler dolduruyor. Doldurmuyor da işte lafın gelişi. Az çilek, az böğürtlen çeşitlendirmek maksadıyla çeşni yerine..

Biz de çikolataya başvurduk bir süredir evde pastalar çikolatalı, karamelli vs hazırlanıyor. Gerçi bir bakıma iyi oldu, farklı çikolatalı krema tarifleri öğrenip uygulama fırsatı buluyorum. Mesela bugün iki ayrı tarif sayemde tam bir fiyaskoya dönüştü. Aynı günde iki ayrı başarısızlık yıldırır insanı ama bu sefer etkilemedi beni. Çünkü öğleyin market market dolaşıp toffee aramaktaydım! Bu da diğer bir fiyaskoydu ya hadi neyse..
İşte böylece yılmadan yıkılmadan tekrar tekrar deneyince baktım işe yaradı :)
Bu pastayı internette 'Coffee toffee cake' olarak görmüştüm ve ismi çok hoşuma gitmişti. Hem kahveli hem toffee çikolatasıyla hoş bir harmoni olmuş.

Malzeme listesine geçecek olursak:

pandispanyası için gerekenler; 3 adet oda ısısında yumurta, 6,5 yemek kaşığı tozşeker, 1 yemek kaşığı kakao, 7 y.k un, yarım pkt vanilya ve yarım pkt kabartma tozu

yumurtaları çırpma kabına alıp şeker ile birlikte mikserle önce düşük sonra yüksek devirde çırpalım. Rengi beyaza dönünce kuru malzemeleri katıp birbirlerine iyice özdeşleşene dek hepsini tekrar çırpalım. 22 cm veya daha küçük boyutta bir çemberli kalıbın tabanına yağlı kağıt yayalım, kelepçesini takarak hamuru kalıba boşaltalım. Bunu yapmadaki sebebimiz kek piştikten sonra keki kelepçesiyle tabandan kolayca ayırabilmek ve yan döndürerek eşit şekilde soğumasını sağlamak. Keki 170 derece mutlaka önceden ısıtılmış fırına verelim. Yarım saat fırın kapağını açmamamız gerekiyor hamurun sönmemesi için. Zaten kekin üzeri pembeleşmeye başladığında ve yarım saati geçtiğinde artık fırın kapağını açıp kürdan testini yapabiliriz. Piştiyse çıkaralım ve az soğuttuktan sonra kelepçe ile birlikte keki tabandan ayırarak yan üzerine oturtalım. İyice soğuyana dek bu şekilde bekletelim. Bunun için diğer bir yöntem fırında çıkan pandispanyayı tabanından sıyırarak bir fırın telinin üzerine oturtmak suretiyle soğumasını sağlamak. İki yöntem de uygulanabilir.

bu arada kremasını hazırlayalım:
100 gr çikolata, 125 gr yumuşamış tereyağı veya margarin, 125 gr pudra şekeri, 1 çay kaşığı vanilya

Çikolatayı doğrayıp benmari usulü eritelim. Bir kapta tereyağını mikserle krem kıvamında çırpalım, pudra şekerini ilave edip 2 dk kadar daha çırpmaya devam edelim. Vanilyayı ve erimiş olan çikolatayı ekleyerek önce düşük devirde sonra yüksekte çırpalım. Tarif aslen bu kadar. Ben ayrıca bir su bardağı çırpılmış krema ilave ettim, o yoğun yağ aromasını azalttı epey. Deneyebilirsiniz.

üzerindeki karamel sosu için:
yarım su bardağı şekeri tencerede ocağa alalım. Orta ateşte yanlardan eriyene kadar dokunmayalım. Sonra tahta bir kaşıkla müdahale edip yavaşça karıştıralım. Şekeri yakmamaya özen gösterelim. Öylece yavaşça eriye eriye karamel kıvamına gelince içine 1 tatlı kaşığı tereyağı koyup bu sefer hızlıca karıştırmaya devam edelim. Ocaktan alıp üzerine yarım su bardağı sıvı krema dökelim karıştıralım. Karamel sosu çok sıvı bir halde görünüyor fakat endişelenmeyin kendi halinde soğuk bir ortamda bir süre bekledikten sonra katılaştığını göreceksiniz.

Sıra geldi pastanın katlarını hazırlamaya. Pandispanyanın fazla kabaran kısımlarını traşlayalım. Keki enine ortadan ikiye keselim. Bunun için özel tel levyeler satılıyor, bir inceleyin derim. Meyveli pasta keklerini ıslatmak için genelde şekerli süt kullanıyorum. (1/2 su bardağı süte 1 y.kaş. şeker) Çikolatalı pastalarda ise içine bir tatlı kaşığı granül kahve ilave edip hoş bir aroma vermesini sağlıyorum. Bu pasta için yaptığım da aynı bu oldu. Kahveli-şekerli-süt ile katları ıslatıp (nemlendirmeyi tercih ediyorum) çikolatalı kremayı yayalım. Üst katı da aynı şekilde işlemden geçirdikten sonra karamelli kremayı sıkma şırıngasına doldurup ince ince iç içe halkalar çizelim. Sonra bu halkaların en dışından merkeze kürdanla çizikler atalım. Son olarak toffee çikolataları pastanın üzerine dizelim. Doğrayıp ya da bütün olarak dizebilirsiniz.
İşlemler ve hatırladığım kadarıyla püf noktalar bunlardan ibaret.





Şimdi bir diğer çikolatalı pasta tarifine geçmek istiyorum. Okumaktan yorulanlar azcık dinlenebilir, çay-kahve içebilir :)

İkinci pastanın keki için de aynı adımlar uygulanıyor. Onun kreması daha basit. 200 gr sıvı krema ile damak tadımıza göre (2-4 y.k) pudra şekerini çırpalım. Kıvam arttırıcı ilave edebilirsiniz. Yoksa mühim değil. Pastanın katlarını ıslattıktan sonra kremayı yayalım, üstü için bu kremadan kullanabiliriz ya da çikolatalı ganaş hazırlayabiliriz. Çikolatalı ganaş oldukça severek kullandığım bir krema türü. Birebir ölçülerde hazırlanıyor. 100 gr bitter çikolataya 100 gr krema gibi..
Çikolatayı eritip kremayı üzerine ilave ediyor ve hızlıca karıştırıyoruz. Az margarin ilavesi de yapılabilir. Bu kremayla pastanın en üst katını sıvayalım.
Süs olarak oda ısısında bir çikolatayı spatulanın ucuyla traşladım ve pastanın üstüne yaydım. Ayrıca biraz damla çikolata da renk verebilir.


Hiç yorum yok:

 

Oburumben Copyright © 2009 Cookiez is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template