1/05/2009
Aşure
7 OCAK 2009 ÇARŞ: 10 Muharrem Aşure Günü
Muharrem ayının onuncu günü Aşure günüdür. Muharrem ayı, Kuran-ı kerimde, kıymet verilen dört aydan biridir. Muharremin birinci günü oruç tutmak, o senenin tamamını oruç tutmak gibi faziletlidir. Bir hadis-i şerif meali şöyledir:
(Ramazandan sonra en faziletli oruç, Muharrem ayında tutulan oruçtur.) [Müslim]
(Aşure günü bir gün önce, bir gün sonra da tutarak Yahudilere muhalefet edin.) [İ.Ahmed]
(Aşurenin faziletinden faydalanın! Bu mübarek günde oruç tutan, melekler, peygamberler, şehidler ve salihlerin ibadetleri kadar sevaba kavuşur.) [Şira]
[Yalnız Aşure günü oruç tutmak mekruhtur. Bir gün öncesi veya bir gün sonrası ile tutmalı!]
Aşure yapımı için malzemeler;
1 su bardağı aşurelik buğday
1 su bar. nohut
1 su bar. kuru fasulye
1/2 su bardağı pirinç
1 su bardağı ceviz,
1/2 su bardağı üzüm,
1/2 su bardağı fındık,
3 su bardağı şeker,
1/2 su bardağı kuru incir, kayısı
Nohut, buğday, fasulye, ceviz ve üzümü bir gün öncesinde bol suya koyarak ıslatalım.
Ertesi gün fasulye ve nohutu ayrı tencerelerde dağılmayacak şekilde haşlayalım.
Cevizlerin suyunu süzüp sıcak suda bekletmeye devam edelim. Kayısı ile inciri küçük doğrayalım.
Buğdayı bol miktarda suda iyice yumuşayıp dağılıncaya kadar haşlayalım. Dağılmaya başlamadan önce piriç ekleyelim, pişirelim. Suyunu çektiğinde sıcak su ilavesi yapalım. Sonra 3 bardak şeker, fasulye ile nohutu ekleyip bir taşım kaynatalım. İncir, kayısı, üzüm, dövülmüş fındık ve ceviz eklenip kaselere dökülür.
Üzerine nar taneleri, toz antep fıstığı veya tarçın konarak servis yapılır.
Bu malzemelerden oldukça fazla aşure çıkıyor. Konu komşuya bol bol dağıtmak gerek, evde bitmez.. :)
Malzemeleri yarıya indirerek hazırlama şansınız var..
Afiyet olsun.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder