7/14/2009
Arap Dolması
Kuru patlıcan dolması bizde zeytinyağlı yapılır. Yaz sofralarına uyan soğuk bir yemek çeşidi olur. Arap dolması dediklerini yapmayı kafama koymuştum çok önceden. Ekşili, kıymalı nasıl bir şey olur diye merak etmiştim. Siirt yöresinde yapılıyor sanırım. Tarifteki malzeme oranı kişiden kişiye değişiklik gösteriyor ama ana içerik hep aynı. Deneyin derim, farklı bir lezzet ;)
Malzemeler;
20 adet dolmalık kuru patlıcan
1/2 su bardağı haşlanmış nohut
1 su bardağı pirinç
250 gr satır kıyması
2 adet domates
2 yemek kaşığı margarin
1 yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı dolmates salçası
1 tatlı kaşığı ekşi
1 çay kaşığı limon tuzu
tuz, karabiber, sumak
Sos için; kuru nane ve 2 diş sarmısak
Derin bir kabı sıcak sıyla doldurup patlıcanları yumuşayana dek içinde bekletiyoruz.
Piriçleri yıkayıp süzüyoruz, salçaları, kıymayı, margarini, ekşiyi, baharatları ilave ediyoruz.
Domatesleri küçük küçüp doğruyoruz, nohutları ekliyoruz. 1 yemek kaşığı sıcak suda limon tuzunu eritip domateslere ekliyoruz.
Tüm malzemeleri harmanlayıp patlıcanları doldurmaya başlıyoruz. Pirinçler pişerken şişeceğinden fazla doldurmayın. Dolmaları tencereye diziyoruz. Dolma taşını tencereye yerleştiriyoruz. Üzerini geçecek kadar da kaynar su koyuyoruz. Ocağı açıyoruz. Kaynamaya başlayınca altını kısıp pişene kadar bekliyoruz. Piştikten sonra sarımsakları dövüp naneyle karıştırıyoruz, dolmanın suyundan ekleyip sos hazırlıyoruz. Sosu dolmaların üzerine döküyoruz. Sıcak servis yapıyoruz.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder