7/19/2008

Hanım Sultan Böreği


 
























(Pasta dilimi yahut kare börek dilimi şeklinde kesilebilir. Fotoğrafa bakarak kıyaslama yapabilirsiniz.)

 

Malzemeler:

800 gr un (biraz daha gerekebilir)

4 adet yumurta

250 ml su

200 gr kaşar peyniri

200 gr tereyağ veya margarin

200 ml smetana*

200 gr ince dilimlenmiş pastırma

yeteri kadar tuz

Hamuru hazırlamak için, yumurtaları çırpıyoruz, suyu, unu ve göz miktarı tuzu ekliyoruz. Yoğuruyoruz. 16 eşit parçaya ayırıyoruz. 14 tanesini genişçe bir tabak büyüklüğünde açıyoruz, kalan iki taneyi bunlardan daha büyük açıyoruz. (Büyük parçalar böreğin en alt ve en üst kısımlarını oluşturacak.)

Bir fırın tepsisine yağlı kağıt serip büyük hamurdan birini seriyoruz, margarin sürüyoruz. Üstüne açtığımız küçük hamurdan seriyoruz. Kalan hamurları kaynar suda onar saniye bekletip hemen soğuk su dolu bir kaba alıyoruz, böylece hamur kendine geliyor.

Kaşar peynirini rendeleyip smetana ile karıştırıyoruz, tuz ekliyoruz.

2 kat yufkayı sermiş olduğumuz tepsiye yufkaların aralarını yağlamak ve her 3 katta bir kaşarlı smetana ve pastırma dizmek suretiyle üst üste hepsini diziyoruz.

En üst için ayırdığımız büyük hamuru ıslatmadan koyuyoruz, üstünü güzelce yağlayıp kızgın fırında (200'C) 15 dk pişirdikten sonra ısıyı 180 dereceye düşürüp üstünün kızarmasını bekliyoruz.

*smetana: Bir süt ürünüdür. Bildiğim kadarıyla Türkiye'de bulunması mümkün değil. Ama Türk hanımlar denemişler ve ev usulü yapmayı başarmışlar :)  Diyorlar ki çiğ süt kremasını çırparak köpük haline getirin ekşimiş süzme yoğurt (yoğurt tatlı ise limon ilave edilebilir) ilave ederek hazırlayın. Denemeye değer..

Hiç yorum yok:

 

Oburumben Copyright © 2009 Cookiez is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template