4/14/2009

Örgülü poğaçalar















Önemli bir konuyu sizlerle paylaşmak istiyorum bugün. Mağlumunuz Türkler olarak ekmeği pek severiz. Öyle ki mantının ve pilavın yanında yiyenlerimiz vardır. Evet ekmeği severiz ama saymayız. Sadece İstanbul'da bir günde 1.5 milyon ekmeğin çöpe atıldığından haberdar mısınız? Aman Ya Rabbi! dedirten rakam gerçekten. O kadar işçinin emeğini, mamulün değerini hiçe sayıyoruz. Bir lokma ekmeğe muhtaç binlerce insanın olduğu ülkemizde ne yazık ki milyonlarca ekmek çöpe gidiyor. Bunun etik boyutunu bir kenara bırakalım en önemlisi; "İsraf haramdır."
Böyle bir uyarı kime ne kadar fayda getirir bilemiyorum fakat şuradaki linke tıklayarak bayat ekmeği çöpe atmak yerine nasıl değerlendirebileceğimizi görebilirsiniz.



Örgü şeklindeki poğaçanın tarifine gelecek olursak;

2 su bardağı ılık süt
1 pkt kuru maya
125 gr erimiş tereyağı
½ su bardağı sıvıyağ
½ su bardağı yoğurt
1 adet yumurta
2 adet yumurta sarısı
1 tatlı kaşığı tuz
3-4 su bardağı kadar un

Mayayı ılık sütün içine ekleyip karıştıralım. Tereyağını, sıvıyağı, yoğurdu, tek yumurtayı, tuzu ilave edip karışımı birbirine yedirelim. Unu katıp yoğurmaya başlayalım. Hazırlanan hamuru serin bir yerde 45 dk bekletelim.
Hamurdan yumurta büyüklüğünde kopardığımız parçaları tezgahta eşit boylarda uzatalım. Üçer üçer yanyana getirip saç örgüsü gibi örelim. Yağlı kağıt serili fırın tepsisine koyalım. Üzerlerine 2 adet yumurtanın sarısını sürelim. Çörek otu serpelim ve 200 derecedeki kızgın fırına verelim.

1 yorum:

Bir Dilim Düş dedi ki...

Ellerine sağlık canım harika bir görüntüüü!!!

Sevgiler,
Evren

 

Oburumben Copyright © 2009 Cookiez is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template