5/04/2009

Tart tabanlı meyveli pasta




















Uzun zamandır böyle bir pasta yapmayı hayal ediyordum. Alt tabanı tart hamuru kıvamında, ortada pandispanya ve arada çok hafif ve farklı lezzette bir krema, ek olarak tabi ki dilimlenmiş taze meyve..
Evdekilerin, ben dahil, hoşuna gitti :) Hatta kremasının ölçüsü çok fazla olunca bir kısmını sonradan kullanma düşüncesiyle saklama kabına koyup buzdolabına kaldırdım. Ertesi gün pasta bitmişti bile. Hazır kreması da varken hali hazırda, tekrar yaptım aynı pastadan :) Artık iki hafta pastaya elimi sürmem sanırım :)
İkinci yaptığımdan birkaç dilim kesip bizim bakkaldaki kıza vermek üzere bakkala düştük(indik=Azeri Türkçesi:) Azeri olduğu için dil konusunda problem yaşamıyorum Allah'tan. Çay ikram etti bize, ardından tatlı bir şeyler. Evinden yurdundan ayrı olmak ne kadar zor, zaman zaman ne kadar dayanılmaz olabildiğini konuştuk. Türk'ü ancak yine bir Türk olan anlayabilir diye kararımı verdim ben. Bizim duygularımız, fikirlerimiz, bakış açımız aynı yerde kesişiyor. Yabancılarınki ise biraz farklı, hatta bazen çok ırak...



Öhöm öhh, tarife geçsek diyorum artık (: Buyrun...

Kakaolu tart tabanı için; 80 gr soğuk tereyağı - 2 yemek kaşığı süt - 40 gr şeker - 140 gr un - 1 tatlı kaşığı kakao

Malzemelerin tümünü yoğuralım, sert kıvamda bir hamur hazırlayalım. Hamuru folyoya sarıp 30-40 dk buzdolabında dinlenmeye bırakalım. Dinlendikten sonra hamuru 25-26 cm çapındaki kelepçeli kalıba döşeyelim. Çokça çatalla delikler açalım, 200 derecede ısınmış fırına verelim. 10-12 dk pişirelim.


Pandispanyası için; 3 yumurta - 75 gr şeker - 1 fiske tuz - 60 gr un - 35 gr nişasta - 1 pkt vanilya - ½ pkt kabartma tozu

Fırını 200 dereceye ayarlayalım. Yumurtaların aklarını ve sarılarını ayıralım. 40 gr şekeri sarılara ekleyip iyice çırpalım. Yumurta beyazlarına 1 fiske tuzu dökerek kar gibi beyaz olana ve köpürene dek çırpalım ve kalan şekeri yavaş yavaş ilave edip çırpalım. Un, kabartma tozu ile nişastayı ayrı bir kapta eleyelim. Hepsini, hamuru söndürmemeye gayret edip dikkatlice karıştıralım. Tartı pişirdiğimiz aynı kalıpta (ya da aynı boyuttaki başka bir kalıpta) pandispanyayı fırına verelim. Üzeri pembeleşene dek pişirelim. Fırından çıkarıp soğutalım. Soğuyan keki enine ikiye keselim.

Kreması için; 250 gr sıvı krema - 250 gr Quark (veya lor peyniri) - 1 pkt vanilya - ½ su bardağı pudra şekeri

Sıvı kremaya pudra şekeri ve vanilyayı ekleyip yoğun kıvam alana dek çırpalım. Quarkı da ayrı kapta çırpıp kremaya ilave edelim, tümünü tekrar çırpalım.

Son aşama; Kelepçeli kalıbın tabanına kakaolu tart tabanını yerleştirelim. Üzerine 2 yemek kaşığı kadar akışkan herhangi bir reçel (çilek, böğürtlen veya vişne) sürelim. Üzerine pandispanyanın tek katını yerleştirip keki ılık sütle hafif ıslatalım. Üzerine kremanın yarısını dökelim, çilekleri dizelim. Kalan pandispanyayı kapatıp kremayı sürelim ve çilekleri dizelim. En son üzerine hazırladığımız jöleyi dökelim.
En iyi sonuç için en az 6-7 saat buzdolabında dinlendirelim.

2 yorum:

Hatice dedi ki...

Elifciğim çok değişik, çok da şık bir pasta olmuş, hem tart, hem pandispanya, ellerine sağlık...
Altta tart taban olunca pastayı kesmesi, servisi zor olmadımı?
sevgiler...

Elif Damla dedi ki...

Hatice abla, teşekkür ederim yorumun için. tart tabanını çok pişirmezsek sert olmazsa kolayca kesiliyor. Hani cheesecake keser gibi oluyor, taban hafif kıtırlı..

 

Oburumben Copyright © 2009 Cookiez is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template