10/20/2009

Cevizli Tatar Baklavası





Hiç duymuş muydunuz Tatar baklavasını? Ben de öyle tahmin etmiştim :)
Marketlerde sık sık gördüğüm üçgen dilimli cevizli şeylerin bir tür kek olduğunu düşünmüştüm. Çünkü bu keke benzeyen şeyler, üst üste kalın yufkalardan oluşuyordu..

Baklava bizim evde çok sevilir. Fıstıklı olmasın hele, gününde silinir süpürülür çocuklar tarafından, bir kısıtlama getirmek hep şart olur bu yüzden :)
Evde baklava yapmak bana çok külfetli bir işmiş gibi görünüyor. Sadece hamurunu defter yaprağı inceliğinde açana kadar zaten...
Tatar baklavası da cevizli-tatlı-severler için pek uygun. Hem yapması da zor değil. Yukarıda eklenmiş olan baklava benim yaptığım. İlk deneme olunca haliyle biraz dağınık, saçaklı =) Aşağıda da tarif kitabından fotoğrafladım. Asıl olması gereken hali o yani. kendi tarifinde şerbet kullanılmıyor, bal ile yapılıyor. siz birisini seçin.


hamuru için: (soldakiler tatar türkçesi:)
450 gr on / un
2 yomırka / yumurta
80 gr kaymak / süzme yoğurt
5 gr çupre / kuru maya
2 y.k sarı may / yumuşamış margarin

içine koymak için:

120 gr ceviz içi - 50 gr erimiş tereyağı - 150 gr şeker - 1 yum. sarısı

şerbet için: 1,5 su bardağı su - 1,5 su bardağı tozşeker (şerbet kullanmayacaksanız 300 gr bal gerekiyor)


Hamurunu hazırlamak için iki yumurtayı mikserle çırpıp, süzme yoğurdu, margarini, mayayı ilave edelim. Tekrar çırptıktan sonra un ekleyip elimizle hamuru toparlayalım ve 20-30dk dinlenmeye bırakalım.
Dinlenen hamuru 12-14 eşit parçaya ayırıp her parçayı 1,5mm inceliğinde açalım. Cevizleri bıçakla küçültelim 150 gr şekerle karıştıralım.
Fırın kabımızı iyice yağlayalım. Bir kat hamur yayarak tereyağı ile yağlayalım. İkinci kat hamuru döşedikten sonra aynı şekilde erimiş yağ ve cevizli harçtan biraz koyalım. Bu şekilde bütün hamurları üst üste dizip tüketelim. Son kat hamuru koyduktan sonra kenarları serçe parmaklarımızla bastırıp en üst ve en alt tabakanın yapışmasını sağlayalım. Keskin bir bıçakla hafifçe baklavayı üçgen şekiller elde edecek gibi kesin. 160 derece fırında yaklaşık 1 - 1,5 saat üzeri nar gibi kızarana dek pişirelim. Eğer bal ile hazırlamaya karar verdiyseniz pişme esnasında birçok kez fırın kapağını açıp baklavaların üzerine kaşıkla bal gezdirin. Mesela 5-6 defa bu işlemi uygulayın ki baklava balı emerek iyice yumuşayarak pişsin. Yok şerbetle yapacam diyorsanız da yukardaki miktarlarda su ile şekeri kaynatın. Fırından çıkan sıcak baklavanın üzerine sıcak şerbeti gezdirin.. Coss cııss sesler çıkarak =)
Eveeet. Yazması yapmasından zor oldu sankim ya :) Okuyanlara sağlık, yapanlara afiyet olsun :)

Hiç yorum yok:

 

Oburumben Copyright © 2009 Cookiez is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template