11/11/2009

Maraş usûlü tarhana çorbası





Babaanne tarafımızın Maraşlı olması nedeniyle çocukluğumuzdan beri Maraş yemekleri pişer bizim evde. Bu yemeklerin en başında geleni ise tarhana çorbası. İki tür tarhana bulunurdu bizde, biri anaannemin kendi elleriyle yıllık hazırladığı domatesli kuru tarhana diğeri de maraştan getirilen yöresel tarhana. Ayırt etmeyiz ama maraşınki daha bir nefis olur.
Eskiden İstanbul'da bulamadığımız maraş tarhanası artık bazı aktarlarda satılıyormuş. Yapmanız gereken arayıp sormak! Ne de olsa Bağdat bile bulunuyor değil mi? ;)
En sevdiğim yönlerinden biri de bu tarhananın sıcak suda yumuşatılıp cevizle beraber atıştırmalık olarak çayın yanında yenilebilmesi. Kızartmadan korkmuyorsanız sıvıyağda kızartıp çerez gibi de tüketebilirsiniz. Kullanım alanı geniş anlayacağınız (:

çok çok basit malzemelerle hazırlanan bu çorbada kullanılacaklar:
2 su bardağı maraş tarhanası
1,5 - 2 litre su
1 su bardağı haşlanmış nohut
tuz, bolca nane
ayçiçek yağı

Tarhanaları tencerede suya koyup bir saat kadar bekletelim. Ocağa alıp iyice dağılana kadar pişirelim. Altını kapatıp pürüzsüz olması için blendırdan geçirelim.
Nohutları ilave edip ocakta bir taşım kaynatalım. Tuzunu ilave edelim.
Bir cezvede yağı kızdırıp bol bol kuru nane ekleyelim ve çorbaya dökelim. Karıştırıp servis yapalım.

Hiç yorum yok:

 

Oburumben Copyright © 2009 Cookiez is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template