12/11/2009

Kar düşer...




Kar başladı.. Beyazın hafifliği sardı şimdi her yanımı. "Kış güzel ya" dedirten manzaralara şahit oluyor gözlerim. En çok hoşuma giden de ben mutfakta telaş içinde oradan şuraya uğraş içindeyken, karın o güzel ahenginin istifini hiç bozmadan, sanki tezatlık sıfatıymış gibi aheste aheste yağmaya devam etmesi.. Kardan ibret alınacak çok şey var. Nitekim yakında hep birlikte göreceğiz ;)

Tarif düzenleme 21.12.09


Kakaolu pandispanyası için:
4 adet oda ısısında yumurta – akları ve sarıları ayrılmış
1 su bardağı tozşeker
1 çay bardağı süt
1/2 çay bardağı su
1 paket vanilya, 1 pkt kabartma tozu
1-1,5 yemek kaşığı kakao
1 yemek kaşığı nişasta
1 su bardağı + 2 yemek kaşığı un

Fırını 170 dereceye ayarlıyoruz. Yumurtaları kırıp, aklarını ve sarılarını dikkatlice iki ayrı kaba alıyoruz. Sarıları şekerle birlikte iyice çırpıyoruz. Süt, su, nişasta, vanilya ekleyip çırpma işlemine devam ediyoruz. Sonra kabartma tozu ve unu ilave ederek yavaş devirde çırpmaya devam ediyoruz. Hamur yoğunlaşıp biraz sertleşecek.
Diğer kaptaki yumurta aklarını köpük gibi olana kadar biraz da sabırla=) çırpıyoruz. İyiden iyiye kar haline gelen karışımın hazır olup olmadığını anlamak için herhangi bir aile bireyinin kafasının üzerinde ters çeviriyoruz. O dökme diye çığlıklar atarken bizde bu andan büyük haz duyuyoruz :) Sonuçta köpürmüş olan yumurta akı kaptan dökülmeyecek. Biraz da banyo köpüğünü andıran bu malzemeyi diğer taraftaki unlu karışıma ekleyip söndürmeden dikkatli bir şekilde tahta kaşıkla karıştırıyor, malzemeyi birbirine yediriyoruz. Altına yağlı kağıt döşediğimiz kalıbımıza döküp 180 derece fırında pişiriyoruz. Pişme süresince özellikle ilk 30-35dk fırın kapağını kesinlikle açmıyoruz. Kontrol vakti geldiğinde kürdan testini geçerse fırından çıkarıyoruz. Soğumaya bırakıyoruz.

Fıstıklı krokan için: yarım su bardağı şeker ile yarım su bardağı tuzsuz antep fıstığı (kabukları soyulmuş)
Malzemeleri ısınmış teflon tavaya alıp orta ateşte şeker karamelize olana dek bekletiyoruz. Fıstıkların karamelle bütünleşmesi için karıştırıyoruz. Ve ılıması için yağlı kağıdın veya yağladığımız tezgahın üzerine alıyoruz. Sonra elimizle tek tek fıstıkları ayırıyoruz. Veya bir merdane yardımıyla üzerlerinden geçip pastanın ara katları için hazır duruma getiriyoruz.
Krokan yapımı hiç beceremediğim şeylerden biri. Bir defasında kaskatı kesilen fıstıklı krokanı ellerimle ayıklamaya çalıştım. Önce fark etmedim ama sonra baktım bu küçük şeker parçaları ellerimi kesmeye başlamış. Dikkatli olmakta fayda var diye düşünüyorum. En iyisi sanırım merdaneye başvurmak..

Kreması için: 200 ml sıvı kremayı 3 çorba kaşığı pudra şekeri ile mikser yardımıyla çırpalım. Koyulaşmaya başlayınca 1 pkt krema sertleştiricisi ekleyip çırpmaya devam
edelim. Kremamız da hazır. Şimdi sıra soğuyan pandispanyayı kesmek ve ıslatmak kaldı. Ben çoğunlukla pudra şekerli süt ile ıslatıyorum. Pastanın türüne göre granül kahve eklediğim oluyor. Bu pastaya yakışacağını düşüyorum. Isladığımız keki kremayla kaplayıp üst katını da bitirip sıvıyoruz. Bolca hindistan cevizi ile açık yer kalmayacak biçimde her yanını kaplıyoruz. Pastayı buzdolabında en az 2 saat bekletiyoruz.

3 yorum:

Kübra dedi ki...

Çok güzel görünüyor, merakla bekliyorum.
Sevgiler

Adsız dedi ki...

ben de bekliyorumm:)
(mine)

Hatice dedi ki...

biz de özledik karın o aheste yağmasını:))
artık kar yağmaz oldu buralara:(
pastan çok güzel görünüyor, ellerine sağlık canım, tarifi bekliyorum:)
sevgilerle...

 

Oburumben Copyright © 2009 Cookiez is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template