5/20/2012

Çilekli Pasta Derlemeleri









Bebeğin anne karnında nasıl bir gelişim halinde olduğuna şu yazımızda biraz değinmiştik, bakalım sonrasında durum ne olacak:

Gebeliğin 8. haftasında. . .

bebeğin kalp atışları duyulmaya başlar. 4. aydan sonra anne, fetüs adını alan bebenin hareketlerini hissetmeye başlar. Fetüs ise dışardaki sesleri duymaya başlar. Sesleri işitebildiğine göre, onun yanında tartışma ve kavga olmasın. Bebek huzurlu bir ortamda gelişirse bu bebekliğine de yansır, çocukluğuna da, karakterine de...

Gebelik döneminde çok asabi ve stresli olan annelerin çocukları da ileride böyle olması çok muhtemeldir. Olabildiğince sakin ve huzurlu geçirilmeli hamilelik dönemi...
5. aydan sonra fetüs zamanını anne karnında parmağını emerek geçirir. (ne yorucu iş ama:)
6 aylık olduğunda tat alma hücreleri olgunlaşır, tatları ayırt etme özelliği kazanır. Gözler biçimini almıştır ve her yöne bakabilir özelliğe sahiptir.

7 aylık olduğunda ise artık anne rahmi dışında yaşayabilir özelliktedir. Ancak erken doğum olacağı için risk vardır. Son haftalarda tamamen gelişmiş olan fetüs (müstakbel bebe) anne karnındaki alanı iyice daralmış, bir an önce dışarı çıkmak için sabırsızlanır hale gelmiştir:)
Doğum da baştan sonra insanı hayretler içerisinde bırakan bir olay... O kısmını yazmak istemiyorum:) Bütün bunları nasıl yazdım, çok bilmişliğe soyunduk biraz işte, haddimiz değil ama.. Haftasonları gittiğim "çocuk gelişimi ve yardımcı annelik" kursunda öğrendik hepsini. İleride işiniz düşerse beklerim, iletişim bilgileri ektedir :D
Yani önceki yazımızda bahsetmiştik ya yumurta daha rahme yerleşmeden orada hummalı bir hazırlık yapılıyor, bebemiz oraya gelip yerleşince Plasenta yardımıyla beslenip büyüyor.. Anne ne yerse çocuk o oluyor. Sağlıklı beslenme denince de ilk akla gelenlerden - SÜT. Sütün önemi her zamanki gibi çok büyük. Hamileler için olduğu kadar genç kızlar için de.. Çünkü 25 yaşına kadar alınan kalsiyumu vücut gelecekte kullanmak üzere kendinde depoluyor. Dışarı atılmıyor. Belirli yaştan sonra ise vücut günlük gereksinimi kadar kullanıp direkt dışarı atıyor. Anlayacağınız, hergün 1 bardak süt - kaçınılmaz'ımız.. Artık süt sevmeyen ben ne yapsın:)

1. VE 2. ÇİLEKLİ PASTA

Pandispanyası için:

  • 4 adet oda ısısında yumurta
  • 1,5 su bardağı tozşeker
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 3 yemek kaşığı nişasta
  • 1,5 su bardağı un (miktarı arttırılabilir)
  • 3 yemek kaşığı kakao
Çikolatalı Krema için:

  • 100 gr bitter çikolata
  • 100 gr sıvı krema
Ayrıca;
yarım su bardağı süt
1 paket (80-100 gr) kadar çikolata
çilek

Pandispanya için yumurta ve şekeri çırpma kabına alıp rengi iyice açılana ve kabarana kadar önce hızlı sonra orta devrede çırpalım. Kabartma tozu, vanilya, nişastai kakao ve un birlikte ayrı kapta eleyelim ve yumurtalara ekleyelim, tahta bir kaşıkla aynı yöne karıştıralım. Kalıba dökelim. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişirelim.

Kreması için bitter çikolatayı küçük bir tencereye alalım. Ağzı daha geniş bir tencereye su koyup küçük tencereyi üstüne oturtalım. Çikolatayı benmari usülü eritelim. Kremayı yoğun kıvama gelene dek çırpalım. Erimiş olan çikolataya ilave edip çırpalım. Bu çikolatalı kremanın tadı krem şantiden çok daha lezzetli oluyor ve sıvı krema ile hazırlandığından insanın içi rahat ediyor. her türlü pasta ve tatlı süslemeleride kullanılabilir.
Hazırladığımız kremayı kullanana kadar buzdolabında bekletelim.
Pandispanyayı ıslatmak için yarım su bardağı ılık süte şeker katalım karıştıralım. Bu karışımla pandispanyayı ıslatalım. Kremasını sürelim. Arzuya göre doğranmış çilek ve damla çikolata eklenebilir. Üst pandispanyayı da kapatıp ıslatalım, kremayı sürelim. Pastamızı kaplamak için 1 paket çikolatanın yarısını rendenin ince kısmıyla rendeleyelim. diğer yarısını eritip çileklerin yarısını çikolataya batıralım ve pastamızı süsleyelim.


3. ÇİLEKLİ PASTA

Pandispanya için gerekenler:
- 4 adet yumurta
- 1 su bardağı toz şeker
- 1 çay bardağı süt
- yarım çay bardağı su
- 1 su bardağı un
- 1 yemek kaşığı nişasta
- 1 paket kabartma tozu
- 1 paket vanilya

(kakaolu isterseniz 2 yemek kaşığı kakao ilave edilecek. Un miktarı bir o kadar azaltılacak.)

Fırını 170 dereceye ayarlıyoruz. Yumurtaları kırıp, aklarını ve sarılarını dikkatlice iki ayrı kaba alıyoruz. (Aklara sarı karışırsa başınıza gelecekten sorumlu değilim:) Sarıları şekerle birlikte iyice çırpıyoruz. Süt, su, nişasta, vanilya ekleyip çırpma işlemine devam ediyoruz. Sonra kabartma tozu ve unu ilave ederek yavaş devirde çırpmaya devam ediyoruz. Hamur yoğunlaşıp biraz sertleşecek.
Diğer kaptaki yumurta aklarını köpük gibi bembeyaz olana kadar çırpıyoruz. Sonuçta köpürmüş olan yumurta akı kabı ters çevirdiğimizde dökülmeyecek. Bu malzemeyi diğer taraftaki unlu karışıma ekleyip söndürmeden dikkatli bir şekilde tahta kaşıkla aynı yöne karıştırıyor, malzemeyi birbirine yediriyoruz.
Hamuru kelepçeli yuvarlak kalıba boşaltıyoruz ve fırına veriyoruz. 

Diğer malzemeler:
- 1,5 paket Hazır Sıvı Krema (MEGGLE)
- 1 su bardağı süt, 2 yemek kaşığı pudra şekeri

Pişen ve soğuyan pandispanyayı ikiye kesip arasını pudra şekerli sütle ıslatıyoruz.
Krema sürüp doğranmış çilekleri diziyoruz. Üst pandispanyayı kapatıp tekrar ıslatıyoruz.
Kalan kremayı her tarafına yayıp süslemeyi de yaptıktan sonra buzdolabına kaldırıyoruz.







1 yorum:

Mutfak Havlusu dedi ki...

Çok severim ben çilekli pasta!
yaz aylarını sevmiyorum ama meyvelerini çok seviyorum:-)
çilekli pasta çok leziz oluyor sizinkiler de hem şık hem de leziz olmuş.
ellerinize sağlık

 

Oburumben Copyright © 2009 Cookiez is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template