4/17/2011

Çikolatalı Pasta, Çiğbörek, Fındık Köfteli Pilav ve Dünyâ Telâşı


Günümüzün hadîs-i şerîfi:

Bir sahâbî, Hz. Peygamber (sallallâhu aleyhi ve sellem)’e hâlinin iyi veya kötü olduğunu nasıl bilebileceğini sordu. Allah Rasûlü (sallallâhu aleyhi ve sellem) de ona:

“Âhiret işlerinden birini arzu ettiğinde onu yapmak sana kolay geliyor ve dünyâ işlerinden birini arzu ettiğinde onu yapmak sana zor geliyorsa, bilmiş ol ki, muhakkak sen iyi bir hâl üzeresin! Şâyet âhiret işlerinden birini istediğin zaman onu yapmak sana zor geliyor ve dünyâ işlerinden birini istediğin zaman onu yapmak sana kolay geliyorsa, kötü bir hâldesin!..” buyurdular.

(Abdullah bin Mübârek, Kitâbü’z-Zühd, s. 29; İbn-i Ebi’d-Dünyâ, Mevsû‘a, I, 48)

Bir Kıssa . . .  

Bir hükümdar, vezirine der ki:
Bana öyle bir şey yap ki, sıkıldığımda, ona bakınca rahatlayayım; kızınca, ona bakıp sakinleşeyim. Saltanatımla mağrur olunca da, ona bakıp tevâzu sâhibi olayım.

Vezir der ki:
Bir yüzük yaptır, taşına (Sonu ne olacak?) yazdır! O hâl zuhur edince, yüzüğe bak!

Hükümdar yüzüğü yaptırır. Saltanatı ile mağrur olunca, o yüzüğe bakar, içinde bulunduğu nîmet ve devletin (Sonu ne olacak) diye düşünür. (Elbet sonu ölümdür. Kıyâmette hesâbı var. Kötüye kullanırsan azâbı var!) der, mağrur olmaktan kurtulur. Bir musîbet geldiğinde de yüzüğe bakar, (Mâdem ölüm vardır, üzülmek boşuna!) diyerek rahatlar. Kızdığı zaman, (Sonu ne olacak) yazısını okur, (Sonu ölüm olduktan sonra, kızsam ne çıkar) der, gazabını yatıştırırdı.

~ ~ ~


Merhabalar,

Bugün en küçük kardeşim Yunus'un yaşgünü. Seneler kuş gibi uçup gidiyor hayatımızdan bir daha geri dönmemecesine.  Bizde yalnızca iyi-kötü diye vasıflandırdığımız zaman dilimlerini bırakıyor. Birtakım zorluklar insanı yıpratsa da aynı zamanda büyütüyor. Olgunluk kazandırıyor. Ve aniden çıkagelen daha zor bir durum eskiyi aratıyor kimi zaman. İşte o an çaresizliğimizin farkına varıyor, teslimiyete sığınıyoruz. Tamamen pasif bir hale girmekten bahsetmiyorum. Gerekeni yapıp köşeye çekilmesini bilmek gerek. Kul tedbir alır, bu tedbir takdire mani değildir. Yani tedbir alacağız, takdir Mevlâ'dan, bunu da bileceğiz..

Bir âyet-i kerîme var ki geçmiş ümmetlerin hiçbirine verilmemiş. Sıkıntılı bir durumda okunduğunda yüklü sevâb getiriyor.

 (انّا للہ و انّا الیہ راجعون) 

İnnâ lillahi ve İnnâ İleyhi Raciûn.  "Allâh'tan (C.C.) dan geldik ve O'na döneceğiz."

Ve şöyle bir duâ var musîbet zamanında okunabilecek; Efendimiz aleyhisselâm'ın mübârek dilinden:


 
"İnnâ lillahi ve innâ ileyhi râci'ün, Allâhümme ecirnî fî musîbeti vahluf lî hayran minhâ."

Anlamı: Biz Allâh'a âitiz ve O'na dönücüleriz. Allâh'ım! Başıma gelen musîbet nedeniyle bana ecir ver ve daha hayırlısını bana bağışla. 

~ ~ ~

Çikolatalı Vişneli Pasta Tarifi



































pandispanya için gereken malzemeler:
4 adet oda sıcaklığında yumurta
1 su bardağı tozşeker
1 çay bardağı süt
1/2 çay bardağı su
1 su bardağı un
1 yemek kaşığı nişasta
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
(kakaolu pand. isterseniz 1 yemek kaşığı kakao ilave edilecek.)

Fırını 170 dereceye ayarlıyoruz. Yumurtaları kırıp, aklarını ve sarılarını dikkatlice iki ayrı kaba alıyoruz. (Aklara sarı karışırsa başınıza gelecekten sorumlu değilim:) Sarıları şekerle birlikte iyice çırpıyoruz. Süt, su, nişasta, vanilya ekleyip çırpma işlemine devam ediyoruz. Sonra kabartma tozu ve unu ilave ederek yavaş devirde çırpmaya devam ediyoruz. Hamur yoğunlaşıp biraz sertleşecek.
Diğer kaptaki yumurta aklarını köpük gibi bembeyaz olana kadar çırpıyoruz. Sonuçta köpürmüş olan yumurta akı kabı ters çevirdiğimizde dökülmeyecek. Bu malzemeyi diğer taraftaki unlu karışıma ekleyip söndürmeden dikkatli bir şekilde tahta kaşıkla karıştırıyor, malzemeyi birbirine yediriyoruz.
Hamuru kelepçeli yuvarlak kalıba boşaltıyoruz ve fırına veriyoruz.

çikolatalı ganaş için:
100 gr bitter çikolata
100 gr sütlü çikolata
200 gr sıvı krema
1 kahve fincanı pudra şekeri

Sıvı kremayı pudra şekeriyle birlikte mikserle yoğunlaşana dek çırpalım. Çikolataları doğrayıp benmari usulü eritelim. Ilınmasını bekleyelim. Sonra içine çırptığımız kremayı ekleyelim ve karıştıralım. Biraz donması için dolaba kaldırabiliriz.

Pandispanyayı iki veya üç kata ayırıp katları vişne suyuyla ıslatalım. Ara katlara ganaştan sürüp vişne taneleri ekleyelim. Son katı yerleştirdikten sonra kalan kremayı her tarafına yayalım. Bir kaşığı kremaya hafif hafif batırıp dalga şekilleri verelim.


Kolay Çiğ börek Tarifi



































hamuru için:
1 adet yumurta
1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı sıvıyağ
1 çay bardağı su
yarım çay kaşığı karbonat veya kabartma tozu

iç harcı:
lor peyniri veya herhangi bir peynir çeşidi
maydanoz

Hamuru yoğurup yarım saat dinlendirelim. 15-20 bezeye ayırıp her birini hafif unlanmış tezgahta pasta tabağı büyüklüğünde açalım. İçine harcını koyup kenarlarını kapatalım. Bol yağda(malesef!) kızartalım.


Fındık Köfteli Mısırlı Biberli Pilav Tarifi




































köftesi için:
200 gr kıyma
1 adet soğan, rendelenmiş
2 yemek kaşığı ekmek kırıntısı veya pane harcı
bir fiske karbonat
tuz, karabiber, kimyon

Köfteyi yoğurup minik toplar yapalım. Yağda kızartalım.

pilav için:
2 su bardağı pirinç
2,5 su bardağı sıcak su
1 kırmızı tatlı biber
1 yeşil dolmalık biber(olmasa da olur)
1 çay bardağı mısır tanesi
tuz

Pirinçleri yıkayalım. Birkaç saat suda bekletilmesi sonucu çok güzel etkiler. Vakit yoksa yıkayıp süzelim. Tencereye tereyağı ve az ayçiçek yağı koyalım. Mısır, küçük doğranmış biberleri yağda çevirelim. Pirinci ekleyip karıştıralım. Suyu ve tuzunu ilave ederek kapağını kapatalım. Kısık ateşte pişirelim.

Servis zamanı köfteleri kaseye koyalım, üzerine pilavı yayalım kaşıkla bastıralım. Kaseyi servis tabağına ters çevirelim. Küçük bir tavada 1 domatesi rendeleyip 1 diş dövülmüş sarımsakla suyunu çekene kadar bırakalım. Sosu köftenin üzerine gezdirelim.

Hayır ve huzur dolu bir hafta geçirmemiz duâsıyla,
Selâmetle canlar.

5 yorum:

Duru Mutfak dedi ki...

Annem çiğ böreği çok güzel yapar. Hatta hep o yapar ben iç koyup kapatırım, O günkü menüyü bitiririz. Çiğ börek ve ayran.. Akşama yapsak mı ne?

mutfagabuyrun dedi ki...

hepsi birbirinden güzel olmuş canım.ellerine sağlık.sevgiler.

hanife dedi ki...

Allah razı hem manevi hemde lezzetli paylaşımların için,halimizi anlamak güzel bir test olan hadişi şerifi daha önce duymamıştım

Aycan dedi ki...

hepside nefis olmuş.


Sevgiler;

Elif Damla dedi ki...

@ durumutfak: çiğ börekle çay deniyorduk biz, ayran daha güzel fikir yaz için :)

@ sevda: çok teşekkürler, hoşça kalın, esenlikler.

@ hanife: Allah sizden de razı olsun abla. Bilmediklerimizin haddi hudutu yok, Rabbim vakti boş şeylerle geçirmekten muhafaza eyleye.

@ Aycan: siz de sağolun, sevgilerle :)

 

Oburumben Copyright © 2009 Cookiez is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template