4/10/2011

Kayseri Yağlaması (Şebit)






Selâmların en güzeli üzerinize olsun !


Rasûlullah (sallallahu aleyhi ve sellem) buyurdular:

“Mü’minin durumu gıpta ve hayranlığa değer. Çünkü her hâli kendisi için bir hayır sebebidir. Böylesi bir özellik sadece mü’minde vardır: Sevinecek olsa, şükreder; bu onun için hayır olur. Başına bir belâ gelecek olsa, sabreder; bu da onun için hayır olur.” (Müslim, Zühd 64)


Efendim.
Mü'mini inanmayandan ayıran en mühim özelliklerden biridir her hâlinde metânet göstermesi.
Kul bilir ki, Rabbinin her işinde bir hikmet vardır. İnsana bir zorluk isabet edebilir; bu belki günahlarına kefâret olması içündür.
Veya bir ferahlık verilir ki, bakalım şükredici olarak hâlini muhafaza edebilecek mi.
İnsanımızın dilinden hiç düşmeyen "hakkımızda hayırlısı" sözü aslında ne kadar güzeldir. Biz dileklerimizi sıraladıktan sonra "hayırlısı olsun" demeden bitirmeyiz cümlemizi. Ve bu bizi rahatlatır, tevekkülün bir parçasıdır içimizdeki.
Her ân, her durumda hayırlısını istemek durumundayız. Farkındayız. Ne varsa gönlümüzde hayır namına, Allahu teala hayırlısıyla versin avuçlarımıza. Âmîn.


~ ~ ~


Kayseri yöresinden bir tarifle çıktım geldim.
Kolayına kaçtım bu sefer, asli tarifini basitleştirdim. Mayalı bir hamur yerine krep tarzında bir hamur hazırladım. Şöyle ki;


Hamur için:
- 2 adet yumurta
- 2 su bardağı süt
- yarım çay bardağı sıvıyağ
- Tuz
- Yeterince un

Bu malzemeleri çırpıp yağsız teflon tavada veya saçta hamur bitene kadar ince katmanlar halinde pişiriyoruz.

iç harcı için:
- 250 gr dana/kuzu kıyma
- 1 soğan, yemeklik doğranmış
- 1 adet kırmızı dolmalık biber (Bulgar biberi deniyor)
- 2 adet domates
- yarım demet maydanoz
- 1 yemek kaşığı salça
- 1 diş sarımsak
- Sıvıyağ
Baharatlar: kimyon, karabiber, tuz

Yağlanmış tavada kıymaları öldürmeden(kurutmadan) pişirelim. Doğranmış soğanı ilave edelim. Tereyağı ilave edilebilir. Küp küp ve minik minik doğranmış kırmızı biber ve domatesi katıp 10 dk kısık ateşte pişirelim. Son olarak salçayı ve dövülmüş sarımsağı koyalım. Tuz ve dilediğimiz baharatları ekleyerek karıştıralım.

Pişen hamurdan bir kat alarak yuvarlak fırın kabımıza yerleştirelim, üzerine iç harçtan yayalım. Onun üzerine tekrar hamur kapatıp harç koyalım ve bu şekilde malzemeler bitene dek işleme devam edelim.
En son rendelediğimiz kaşarla üzerini örtelim ve kızgın fırında kaşar peyniri eriyip kızarana kadar pişirelim.

BİR NOKTA: Böreklerle ilgili bir püf noktamız var. Hazırladığımız böreklerin daha leziz ve kıvamında olmasını istiyorsak fırına vermeden önce birkaç saat buzdolabında dinlendirelim. Aceleciliğin lüzumu yoktur efendim, azıcık sabır, sonra selamet inşaallah:)

Âfiyet ola:)

Hiç yorum yok:

 

Oburumben Copyright © 2009 Cookiez is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template