4/30/2011

Soğanlı, İç Yağlı Özbek Ekmeği (Nân)

Merhabalar,
Gününüz, gözünüz, gönlünüz aydın olsun,
Fikriniz hoş, zikriniz bol olsun.

Özbek dostlarımızdan öğrendiğimiz yemekleri taze taze buraya aktarmalıyım diyorum hep. Eminim memleketime döndükten sonra derhal kayda geçmeyip püf noktalarını unuttuğum bir sürü tarif için çok pişman olacağım. Ama araya giren diğer meşguliyetler yakamı rahat bırakmıyor ve ben hep unutuyorum konuyu eklemeyi.
Geçen haftalarda zatı Özbek olan Sevgili Umida ablaya misâfir olduk. Abartmış olmazsam 4-5 kiloluk bir hamur hazırlanmış bizi bekliyordu mutfağında. Hem ekmek hazırladık, hem meşhur Özbek mantısı yaptık. Yanında çay eşliğinde hoşsohbetler edildi, o güzel memleket hakkında çok ma'lumat edinildi. Günün sonunda içimiz dışımız hamur olmasına rağmen yeni şeyler öğrenmenin kıpırtısı vardı içimizde, mutluydum.
Rusya'da yaşayan Özbekler ekmeklerini hiç üşenmeden kendi evlerinde hazırlıyor. Dışarıda satılanları yiyemiyorlar, kendi evlerindeki gibi tandır olmamasına rağmen fırında birkaç günlük ekmeklerini pişirip yiyorlar.

Nân deniyor ekmeğe; şekilleri ve muhtevası bakımından çok çeşitli şekillerde pişiriliyor. Üstünü de kalıpla süslüyorlar. Deniyor ki, Özbekistan'da her evin bağçesinde tandır var olub, her aileye ait farklı bir ekmek baskısı olur, komşular birbirine ekmek getirdiği zaman o üzerindeki desenlerden, süslemeden ekmeğin hangi haneden geldiğini anlarlar(mış). Gerçekten çok hoş..






Soğanlı İçyağlı Ekmek

Hamur için: Un, su, maya ve tuz ile ekmeğin hamurunu hazırlayalım. 4 kişilik ekmek için şu miktarlar uygun olabilir: 1 su bardağı su,  1 paket maya, 1 çay kaşığı tepeleme tuz, aldığı kadar un, dilerseniz tereyağı eklenebilir.

Soğanlı harç: bolca soğan, içyağı, tuz





Hamuru un ilavesiyle kıvama gelene dek yoğurduktan sonra iki avucumuzu dolduracak büyüklükte bezelere ayıralım. Üzerlerini örtüp dinlenmeye bırakalım.
Soğanları soyalım, küçük küpler halinde doğrayalım. İç yağını minik minik keselim. Bunları tuz ile bir kapta karıştıralım.
Hamuru unlanmış tezgahta çok fazla inceltmeden açalım. Sıvıyağ ile hamurun her yerini sıvıyalım. İç malzemesini üzerine yayalım ve hamurun yırtılmamasına dikkat ederek rulo şeklinde saralım. Elimizdeki rulo şeklindeki hamurun kenarlarını elimizle kapatalım. Videoda gösterildiği gibi bir ucundan spiral olarak sarmaya başlayalım. Hamuru pide kalınlığında açalım. Üzerine baskısını yaptıktan sonra pidenin üzerine su sürelim. Isıtılmış 180 derece fırında 15-20 dk pişirelim. Pişme süresi fırına göre değişiklik gösterebilir. Ölçümüz, ekmek pembeleşene dek pişirmek olsun en iyisi ;-)
Pişen ekmeğin üzerine yine ellerimizle su süreceğiz. Bir bezle örtüp ılınmasını bekleyeceğiz sabırsızlıkla(:





Hamuru pide şekline getirip üzerine su serpip pişirerek en alttaki fotoğrafta görüldüğü gibi sade ekmekler de hazırlayabiliriz.

Sıradaki Üzbek tarifimiz inşaallah « Lahanalı Soğanlı Özbek Usûlü Mantı » olacak.
Muhabbet ve sevgiyle kalasınız,
selâmetle

2 yorum:

Aycan dedi ki...

çok değişik bir ekmek olmuş.Ellerine sağlık canım.

Elif Damla dedi ki...

sağolasın Aycan abla:)

 

Oburumben Copyright © 2009 Cookiez is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template