7/24/2011

Rus mutfağından "Marmelatlı Rulet"


Bir Sade teyzemiz var, hiçbir toplantıya eli boş geldiği görülmemiş...
Ona konuk olma fırsatı da bulduk çok şükür. Bizim için Âzeri usûlü kayısılı etli yemek ve kuru üzümlü pilav hazırlamıştı. Ayrıca fotoğraftaki Ruleti (veya Urlet, rulodan geliyor) ve bir de Katlama diye bilinen bir hamur kızartması çeşidi yapmıştı kiii... Ben Kürt Böreğine bayılırım. En son kaç seneler evvel yediğimi bile hatırlamıyorum ama hep aklımın bir köşesinde kürt böreği hazırlamak var idi. Sade teyzemiz katlama yapıp üzerine tozşeker serpmiş. Âşina olduğum bu tadı aldığım ilk anda çocukluğumda bu böreğe olan düşkünlüğüm geldi aklıma. Ve bu tadı nasıl da özlediğim..

Bizlerde Kürt Böreği, Âzerilerde ise Katlamanın tarifini bir sonraki sefere devrederek Marmelatlı Rus Ruleti tarifini vermek istiyorum.


Hamuru için: 2 adet yumurta, 1 su bardağı şeker, 1 su bardağı ayçiçeği, 1 çay bardağı yoğurt, yeterince un.

Arasına: Elma marmeladı (Rusya'da; "Повидло") veya herhangi bir marmelat türü


Hamur malzemelerini yeteri kadar un ilâvesiyle yoğurup sert kıvamda olmayan bir hamur elde ediyoruz. Hamuru arzuya göre ikiye ayırıp (kolaylaştırmak için) ya da tek bir parça halinde hafif unlanmış tezgahta açıyoruz. Üzerine marmeladı yayıp rulo şeklinde sarıyoruz. Yağlanmış tepsiye alıp üzeri nar rengini alana dek pişiriyoruz. Hafif ılındıktan sonra dilimleyerek servisini yapabiliriz.

Âfiyet ola :)

1 yorum:

LeylaK dedi ki...

değişik bir tad,eminim çok lezzetlidir,elmaya bayılırım zaten.sevgiler...

 

Oburumben Copyright © 2009 Cookiez is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template