7/12/2013

Sâhi Bugün Kaç Böcek Yedik ?

Es-selâmu aleykum!


Cehennem kapılarının kapandığı, şeytanların zincirlere vurulduğu; cennet kapılarının ve rahmet kapılarının sonuna kadar açıldığı, müslümanların afla müjdelendiği, bin aydan daha kıymetli Kadir gecesinin içerisinde bulunduğu şerefli şehr-i Ramazan… 

Sevaplar kadar günahların da misliyle karşılık bulduğu bu ayda birazcık durulsak, sadece midemize değil, nefsimize, dilimize, elimize, gözümüze birazcık hakim olsak. Nefret dolu söylemlerden, küfürlerden, hakaretlerden vazgeçsek… Anlamaya çalışsak kardeş olduğumuzu. 'Göreceksiniz siz' bakışları yerine 'kardeşiz biz' bakışları atsak tanıdığımız, tanımadığımız herkese. Cennet ehlinin birbirini selamlayışı gibi, 'Selamunaleykum!' desek birinin yanından geçerken, 'Ve Aleykumselam!' dese karşıdaki; Allah'ın rahmetiyle, bereketiyle dolsa gönlümüz. Hep beraber, ümmetçe, milletçe açıp ellerimizi dua etsek, Türkiye'de, Filistin'de Suriye'de, Mısır'da, Doğu Türkistan'da, Arakan'da, Somali'de ve dünyanın her bir köşesinde kardeşlerimiz ölmesin diye, yara almasın diye… Aç kalmasın, açlıktan ağlamasın diye… Yetim kalmasın, öksüz kalmasın diye… Müslümanları birbirine düşürmeye çalışanlar, İslam düşmanlığı yaşayanlar ıslah olsun diye… Sadece 1 ay, birbirimizde hata aramadan, kusur görmeden, suçlamadan, nefret etmeden yaşasak, hepimizin selameti için dua etsek, içimizdeki kini büyütmek yerine sevgi tomurcukları atsak ne kaybederiz ki? Devamı gelir zaten…

Hoşgeldin ya şehr-i Ramazan... Kurtuluşumuza vesile olmadan gitme! Herkese bol aflı, az laflı Ramazanlar...

♥             ♥             ♥             ♥              ♥  


Sevgili Okuyucu, bu yazımız katkı maddelerinden olup böceklerden elde edilen Karmin hakkında olacak. 

Şöyle ki; karmin tehlikesi giderek büyümekte. Lütfen lütfen bilinçlenelim, bilhassa çocuklara yedirdiğimiz hazır gıdalarda çok dikkatli davranalım. Bu zararlı maddeler onların minik bedenlerine girerse onların hem bedeni hem de ruhi dengelerini bozar. Yazık olur, koca bir nesil olur içi boş nesil. Çünkü yenilen haram lokmalar kalbin hakikatlere olan hassasiyetini köreltir hatta edebini ahlakını etkiler. Manevi değerlerine sahip olmayan vurdumduymaz, sağlıksız bireyler olup çıkarlar. (Nitekim günümüzde de örneklerini görmekteyiz)

Karmin ne demek açalım biraz. Karmin, kaktüslerin üzerinde asalak olarak yaşayan bir çeşit dişi böceğin kurutulmasından elde edilen bir katkı maddesi. Hazır gıdalarda kullanımına izin verilen hayvansal kaynaklı TEK boya maddesi olması hasebiyle yurtdışında eski yıllardan beri, ülkemizde ise gıdalarda oluşan çeşitliliğe binaen yaygın olarak kullanılıyor. 



Meksika, Peru, Şili taraflarında yetiştiriliyor ve dünya çapında her alanda; kozmetiklerde, ilaçlarda, yiyecek içeceklerde bulunuyor. Kırmızı ve pembe renkli ne görürsek etrafımızda, altından muhakkak karmin çıkıyor. Salça, kola, reçel, jöle, gofret, puding, şekerleme, sakız, meyve suyu, dondurma ve süt ürünleri, pişmemiş et kategorisinden salam, sucuk vs, meyveli toppingler.. Daha ne olsun?! Ve firmalar bunu hiç çekinmeden gocunmadan ambalajın üzerine de yazıyorlar: Karmin veya E120 olarak.

Bu kadar yaygınlaşması bir yana bizim sözde Sağlık Bakanlığı veya artık hangi mercii ise bunları denetleyen tek ses ettiği yok. Sanki her şey yolunda, sanki bizim yediğimiz her şey temiz, her şey helal, her şey tayyip..


Şunu iyi bilelim ki, biz bazı şeylerde kendimizi savunmadıkça bunu bizim adımıza yapacak başka kimse yok! Ben bu ürünleri tüketerek büyüdüm ama çocuğum uzak durmalı diye kendimize dert edinmeliyiz. Mesela ben küçükken meybuza bayılırdım, her ne kadar annem almamam konusunda baskı yapsa da alır yerdim. Şimdi düşünüyorum onun içindeki o boyaları.. Ya da yediğim çilekli gofretler, dondurmalar, pastalar, ağzımdan düşmeyen şıpsevdi'ler, jelibonlar.. Hep karminli idi. Hep yedik müslümanlar, hiç sormadan sorgulamadan sadece yedik. Ve artık buna bir son verme zamanımız geldi.

Kur’an-ı Kerim, gıda söz konusu olduğunda, hem bütün müslümanlara, hem de Efendimiz'e (sav) hitap ederken ‘helâl ve temiz (halalen tayyiben) gıda’ tüketilmesini emreder. Mâide Suresi 3’de ‘kan’ tüketmek Müslümanlara haram kılınmıştır. Böcek cinsinden olup hem de kan sahibi olan karmin ise Hanefi mezhebinin indinde haram kabul edilmiştir. Bulduğumuz her şeyi tüketen bir toplum olarak bu ayetin neresindeyiz çok merak ediyorum doğrusu.. 

Müslüman geçinen firma diyeceğim hiç kimse kusura bakmasın, Ülker bile bunların başını çekiyor. Koymasın efendim jelatin koymasın, karmin koymasın. Gerekirse kaldırsın o ürünleri piyasadan gözümüz görmesin gönlümüz körelmesin. Çünkü insan ne yediyse odur. Helal lokma yersen, aklın zihnin kalbin nurlanır. Haram yersen gönlün kararır uzaklaşırsın emniyetli kıyılardan savrulup gidersin sonra da..

Karminin nasıl elde edildiğine dair bir video buldum paylaşmadan edemeyeceğim. Buyrun izleyelim, izletelim.



Video açılmazsa şu linke tıklayarak izleyebilirsiniz: https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=5nQYKD1l_wE


Karmini en fazla kullanan markaların başında Ülker, Kent, Eti, Dr Oetker, Danone, Pınar,CocaCola, Pepsi, Algida, Unilever, Cappy, Panda, Nestle, Kraft, ...  geliyor.

Ve gelelim ürünlerin isimlerine:

TÜRKİYE'DE SATILAN VE KARMİN İÇEREN BAZI ÖRNEKLER

SÜTLÜ GIDALAR

Danone - Danette, çilek aromalı puding, Danone - Çilek aromalı süt, 
Pınar - Çilekli süt
Ülker - İçim, çilekli puding

SAKIZ
Vivident -  xylit Cube, nar ve fuji elma aromalı şekersiz tatlandırıcılı sakız
Vivident - xylit Aqua Gum, meyve aromalı şekersiz tatlandırıcılı sakız
Vivident - xylit 2 Fruit, çilek aromalı şekersiz tatlandırıcılı sakız
Big babol - çilgın meyveler balonlu mega draje sakız
Kent Şıpsevdi - meyve aromalı şekerli balonlu sakızlar
Kent Bubbaloo - Mega, karışık meyve ve kola aromalı şekerli balonlu sakızlar
Kent First - tatlı & ekşi çilek aromalı tatlandırıcılı şekersiz draje sakız,
Vivident -  cilek ve mandalina aromalı şekersiz şerit sakız,
Vivident -  çilek ve karpuz aromalı sıvı dolgulu tatlandırıcılı draje sakız,
Mentos - çilek ve limon aromalı sıvı dolgulu tatlandırıcılı draje sakız,

ŞEKERLEME, BİSKÜVİ, KEK, GOFRET VE SOSLAR
KENT - Jelibon, karışık meyve aromalı yumuşak şeker
KENT - Pop Tip, Ahududu aromalı draje şeker
 ETİ - Kaymaklım, çilek yoğurt kremalı sandviç bisküvi
DR.OETKER - Böğürtlenli sos,
ÜLKER- Lollipop, meyve aromalı karışık top şeker
ÜLKER - Kremini, meyve sulu toffe şekerleme çilekli
ÜLKER - Ufo, kakaolu draje
ÜLKER - Çokomel, çilek aromalı marshmallowlu bisküvi
ÜLKER - Dankek, çilek soslu kek
ÜLKER - Kekstra çilekli kek
BİSKOT/ÜLKER - Halk Bitanem, kırmızı meyveler kremalı sandviç bisküvi

* SORU: Yukarıdaki ürünlerden birine göz attım içinde dediğiniz gibi karmin yazmıyordu?

*EL-CEVAP: Önceden karmin kullanılan bazı ürünlerde sonradan kırmızı boyar madde olarak pancar kökü kırmızısı kullanılmaya başlanmıştır. Bu ise ancak ambalajın arkasını kontrol etmekle anlaşılabilir. Eğer böyle ise; karminden doğal bitkisel renklendirici olan pancara geçmişlerdir, bu ise güzel bir şeydir. 
Ve buna ek olarak burada bazı isimleri zikretmemiz diğer ürünlerde kullanılmadığı anlamına gelmemelidir. 


* ÇÖZÜM: Elinize aldığınız her ürünün içeriğini okuyarak satın alın. Bir markanın bazı ürünlerine helal sertifikası alması diğer ürünleri için de geçerlidir demek değildir. Mesela DANET et ve tavukları için sertifika alabilmiştir ancak salamında hala karmin kullanmaktadır.


1 yorum:

efla_hatun dedi ki...

Ozlemisim seni, yazilarini, yemeklerini,tavsiyelerini..var ol ♡

 

Oburumben Copyright © 2009 Cookiez is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template