8/14/2013

Dondurmalı İrmik Tatlısı | İnsanlar ve Kuyular














"İnsanlar da kuyulara benzer, içlerinde boğulabilirsiniz..." 
-Ahmet Hamdi Tanpınar   

Kuyular vardır kimi insanın içinde, derinliği lâ-mekân'a uzanan.. Bazen atlamakla tehdit eder sevdiklerini bazense atlar hiç düşünmeden sonunu, sonsuz olduğunu...

Öyle ya, herkes kendi kuyusunu kazar deyimi buraya uygun düşse gerek. Herkesin dipsiz bir âlemi vardır, içindeki bu hudutsuz âlemin farkına varanların başındadır kaybolma merâkı. Zaman, mekân ve düşüncenin yokuşundan atlayanlar kendilerini bu kuyunun içinde bulurlar. Dibi yoktur, düştükçe savrulur, savruldukça kaybolur insan derinliğin kollarında.

İki ayaklı bir muammâ şu insanoğlu. Ne istediğini bilmeyen, bildiğini iddia edenlerin bile aslında hiçbir şey bilmediğini bilmeyen bir bilinmez varlık.

İnsan, düşebileceği kadar bir boşluk bırakmalı içinde.  
-Ahmet Edip Başaran

İnsan işin içinden çıkamadığı, tüm silahlarını harcayıp da savunmasız kaldığı anlarda sığınacağı kadar bir boşluk bırakmalı içinde. Kendini o boşluğa bırakmalı. Kimseciklere yük olmadan kendi kendine düzelmeli, iyileşmeli, kederini bırakmalı o kuyuda, sonra çıkıp insanların arasına karışmalı...

Unutmayalım, yüklerimizi boşalttığımız kimseler de birer can taşıyor. Onların sıkıntılarını katlayarak dert yumağı olmak yerine "dert ortağı" olalım. Varsın biz üzülelim sonunda yeter ki üzmeyelim. Yeter ki, bizden sebep mahzun olmasın sevdiklerimiz..
Velhâsıl, içinde kaybolmadığınız sürece herkese birer kuyu şart.

E. Damla


              

DONDURMALI İRMİKLİ TATLI


  • 2 su bardağı süt
  • 1 su bardağı irmik
  • 1 su bardağı şeker
  • 4 yemek kaşığı tereyağı
  • Sade Maraş dondurması
Sütü ve şekeri küçük bir tencereye koyup şeker eriyene kadar karıştırarak ısıtalım. Şeker eriyince ocaktan alalım.
Yayvan, teflon bir tencerede tereyağını eritip irmiği ekleyelim. İrmiğin rengi koyulaşana dek tahta kaşık yardımıyla iyice (fakat yakmadan;) kavuralım. Ne kadar kavurursak tadı o kadar lezzetli olacaktır.
Kavurma işlemi bitince sütü yavaşça ekleyelim. İrmikler sütü tamamen çekene kadar kısık ateşte pişirelim. İrmik göz göz olunca ateşten alıp karıştıralım. Tencerenin kapağını kapatıp 15 dk kadar dinlendirelim. 
İrmik soğuyunca küçük bir kaseyi ıslatıp ortasında dondurma için boşluk kalacak şekilde helvayla dolduralım. Ortadaki çukura dondurmayı yerleştirip üzerini irmikle kapatalım.
Kaseyi servis tabağına ters çevirip yavaşça kaseyi çıkaralım. Bekletmeden servis yapalım.

Âfiyet ola.. ;)




Hiç yorum yok:

 

Oburumben Copyright © 2009 Cookiez is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template