8/02/2014

Portakallı Çikolatalı Hamur Dolaması (Porçik:)


Hz. Ömer (r.a)’den rivayet edilmiştir; dedi ki: Rasûlullah (s.a.v) şöyle buyurdu:
“Kim çarşıya girince:
“Lâilâhe illallâhü vahdehu lâ şerike leh, lehü’l-mülkü ve lehü’l-hamdü yuhyî ve yümîtü ve hüve hayyün lâ yemûtü bi-yedihi’l-hayr ve hüve alâ külli şey’in kadîr.” 
Anlamı: Allah’tan başka ilah yoktur; O tektir, ortağı yoktur, mülk ve hamd O’na aittir. Hayatı O verir, ölümü de O verir. Kendisi hayattârdır, ölümsüzdür. Hayırlar O’nun elindedir. O her şeye kâdirdir.
duasını okursa Allah ona bir milyon sevap yazar, bir milyon günahını da affeder ve mertebesini bir milyon derece yükseltir; onun için cennette bir köşk yapar.”
Hadis Kaynak: Tirmizî, c.5, Deavât 36, h.3429
Kim çarşı pazara çıktığında yukarıdaki tevhidi okursa karşılığında binlerce sevap alır, binlerce günahı affedilir, binlerce derecesi yükseltilir, ayrıca kendisi için cennette de bir köşk yapılır.
Bu hadise göre çarşı pazar gibi alış-veriş yapılan yerler, zikrullaha karşı fazlaca gaflet edilen mahaller olarak ifade edilmiştir. Başka bir ifade ile şeytanın ve askerlerinin toplanma mahalli olarak söylenmiştir. Böyle yerlerde Allah’ı zikretmek; şeytanla savaş ve askerlerini hezimete uğratmak olduğundan, şeytana karşı bu savaşı veren kimsenin Allahu Azimüşşan indinde mazhar olacağı mükafat derecesi büyüktür.
Her Müslüman, çarşıya girmeden önce tedbir olarak ve sevabını umarak bunu okumayı alışkanlık haline getirmelidir.
Ayet-i kerîme’de Allah (c.c) şöyle buyuruyor:
“O ricaller öyle kimselerdir ki, ne ticaret, ne de alışveriş kendilerini Allah’ı zikretmekten, namaz kılmaktan, zekat vermekten alıkoymaz. Onlar öyle insanlardır ki, kalplerin ve gözlerin allak bullak olduğu günden korkarlar.” (Nur sûresi, ayet 37)
Kaynak: Miftâhu’t-Tevhid ve’t-Takvâ




Tarifi ilk Sevgili Kuzenimde denemiş adeta bayılmıştım.. Portakal ile çikolata yanyana kimilerine ters gelebiliyor ama bizim damak tadımıza her zaman uyuyordu..
Bu tarifte de hem portakal hem çikolata hem de hamuru aynı sahnede görüyoruz, birbirlerine çok da yakışıyorlar..;) Özel bir ismi olmayan tarifleri insanlara tarif ederken çok yoruluyorum siz de öyle misiniz?
Mesela buna bir isim koyalım haydi.. Porçik diyelim olmaz mı? Portakal-çikolata! Ben sevdim bu ismi..
Takdir sizin.. 
"Çikolata Hamura Girince" ne olur diyorsanız kesinlikle deneyin beğeneceksiniz ... ;)

YAPILIŞI:
Hamuru için:
2 su bardağı süt
yarım su bardağı zeytinyağı
yarım su bardağı tozşeker
1 paketten daha az kuru maya (2 çay kaşığı - dolu dolu)
4 + 1/2 su bardağı un
yarım çay kaşığı kabartma tozu
yarım çay kaşığı karbonat
2 çay kaşığı tuz

İç dolgusu için:
yarım su bardağı tereyağı, eritilmiş
yarım su bardağı veya 3/4 su bardağı tozşeker
tarçın 
1 portakal kabuğunun rendesi
yarım su bardağı antep fıstığı veya fındık veya ceviz, ufak doğranmış
Bitter çikolata (110 gr), küp şeklinde minik doğranmış

Üst kaplaması için:
1 su bardağı pudra şekeri
3 yemek kaşığı taze sıkılmış portakal suyu
yarım çay kaşığı vanilya

Hamuru için; sütü tencereye alıp ısıtalım. Zeytinyağı ve şekeri ilave edelim, kaynama noktasına gelince ocaktan alalım. Ilınması için kenara alalım. Parmağımızla kontrol edelim, parmağımız ısıya dayanabilecek dereceye gelince mayayı karışımın ortasına boşaltalım ve 1 dk bekletelim.
4 su bardağı unu karışıma ekleyelim karıştıralım. Üzerini örterek 1 saat kadar ılık bir ortamda mayalanması için bırakalım. 1 saat sonra içerisine kabartma tozu, karbonat, tuz ve kalan yarım su bardağı unu ilave edelim. Yoğuralım. Hamuru tarif için hemen kullanabildiğimiz gibi ertesi gün hazırlamak üzere buzdolabına da kaldırabiliriz size kalmış ;)
Fırın tepsisine yağlı kağıt serelim. Fırını 180 dereceye ayarlayıp ısıtalım.
Hamurun yarısını ayırıp unlanmış tezgahta 30*20 cm olacak şekilde ince açalım. Erimiş tereyağının yarısını üzerine yayalım, yarım su bardağı şekerin yarısını her yerine eşit şekilde serpiştirelim, arzu ettiğimiz kadar (çok az ekledim - eklemeyebilirsiniz) tarçın serpelim. Rendelediğimiz portakal kabuğunun ve doğranmış ceviz ile çikolatanın yarısını da ekleyelim. Hamuru geniş yerinden başlayarak rulo şeklinde saralım. Bıçağı suyla ıslatıp ruloyu 8-10 eşit parçaya keselim. Herbirini yağlanmış kağıt serili tepsiye içleri yukarı bakacak biçimde aralıklı dizelim. 
Kalan hamur için de aynı işlemleri tekrarladıktan sonra hepsini tepsiye yerleştirelim 15 dk dinlendirelim. 20-25 dk fırında üstleri hafif kızarana dek pişirelim. Fırından çıkardıktan sonra10 dk ılıması için bekletelim ve üstlerine hazırladığımız portakal suyu karışımından sürelim. Ilık olarak servis yapalım..




Hiç yorum yok:

 

Oburumben Copyright © 2009 Cookiez is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template