7/08/2007

Ekvator Pastası




Pandispanya malzemeleri:

3 oda ısısında yumurta
1 su bardağı tozşeker
1 su bardağı un
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
70 gr nişasta

Fırınımızı 180 dereceye ayarlıyoruz.
Yumurtaları çırpma kabına alıyoruz. Şekerini ilave edip köpürünceye kadar önce yavaş sonra devirli olarak çırpıyoruz. Un, kabartma tozu, vanilyayı eleyip kaba aktarıyoruz ve tahta bir kaşıkla karıştırıyoruz. Nişasta miktarı kekinizi nasıl istediğinize bağlı. Eğer sert olmasını istiyorsanız (ben sert tercih ediyorum çünkü daha kolay kesiliyor, zaten hazır alınan pandispanyalar da öyle oluyor) nişastayı artırabilirsiniz. Hamur normal kek kıvamından daha katı olacak şekilde ayarlama yapabilirsiniz. Sonra 21 cm kek kalıbına boşaltıyoruz. Pandispanyamızı ısınmış olan fırına veriyoruz. İlk 25 dk kapağı açmıyoruz sönme ihtimaline karşı. Sonra kürdan ucuyla kontrol ediyoruz olmuşsa kürdan temiz çıkacaktır.
Fırından çıkan keki soğumaya bırakıyoruz.
Soğuyan keki enlemesine 3 parçaya kesiyoruz. Nar suyu ile hafif ıslatıyoruz.

İç Pudingi için:

1 su bardağı süt + su karışımı
1/2 çay bardağı tozşeker
2 yemek kaşığı un
1 çay kaşığı vanilya

Un hariç hepsini tencereyle ocağa alıyoruz. Sütümüz ocakta ısınınca un ilave edip kaynayana kadar karıştırıyoruz. Ve ocağın altını kapatıyoruz.


Üst kreması:
1 paket sade krem şanti
1 su bardağı çilekli veya böğürtlenli süt

Şantiyi tarife göre hazırlıyoruz ve dolapta soğumasını bekliyoruz.

Süslemek için:
1 adet kivi
1 küçük salkım üzüm
5-6 adet ahududu
1 küçük boy papaya (yoksa şeftali, erik, muz ile listeyi çoğaltabilirsiniz)


Son aşamada ortadan kesilmiş pandispanların aralarına hazırladığımız pudingi sürüyoruz en üstünü kapatıyoruz. Pastanın dışına şantiyi güzelce yayıyoruz ve meyvalarımızı diziyoruz.


KİVİ - KİVİ - KİVİ - KİVİ


Kivi dedik ya yararlarından bahsetmeden geçmeyelim.

Prof. Dr. Turan Karadeniz, kivinin bol miktarda C vitamini içerdiğine dikkati çekti:
“Öyle ki 100 gram kivi meyvesinde 400 miligrama kadar varan C vitamini bulunmaktadır. Ayrıca, bir insanın günlük A vitamini ihtiyacı 1.75 gram olup, bu miktar, yaklaşık 70 gramlık kivi meyvesinde bulunmaktadır. Kivi, turunçgillerden
4-6 kat, elmadan ise 40-50 kat daha fazla C vitamini içermektedir. Yetişkin bir insanın günlük C vitamini ihtiyacı 60 miligram olduğu düşünüldüğünde, bir adet kivi bu ihtiyacı rahatlıkla karşılamaktadır.”

Kivide, proteinler ve çok sayıda mineral tuzlar bulunduğunu kaydeden Prof. Dr. Karadeniz, “Kivi suyunda bulunan bazı maddelerin kansere neden olan bileşiklerin oluşumunu önlediği bildirilmekte, astım ve öksürüğün tedavisinde nefes açıcı özelliğinden yararlanılmaktadır” diye konuştu.



2 yorum:

anne ve cocuk dedi ki...

selam...harika bir pasta eline sağlık...sevgiler...

zeynep dedi ki...

gercekten cok gusel gorunuyor...su resmi gordukten sonra bu pastayı yapmamak olmas:)ama ben eminim şimdiden pastanın goruntusu kadar gusel olucak tadı;)...

 

Oburumben Copyright © 2009 Cookiez is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template