9/10/2007

Donut



Amerikan tatlılarının vazgeçilmezlerinden "Donut".
Bol çikolataya bulanmış kalori halkaları :)

Hamur için:
-3,5 su bardağı un
-1 su bardağı ılık süt
-4 yemek kaşığı margarin
-1 çay kaşığı tuz
-2 yemek kaşığı tozşeker
-1 paket kuru veya yaş maya
-1 adet yumurta

İç dolgusu için:
- 2,5 su bardağı süt
- 1 su bardağı toz şeker
- 50 g margarin / tereyağı
- 3 yemek kaşığı un
- 1 paket vanilya

Üst sos için:
-80 gr çikolata
-3 yemek kaşığı süt


Kızartmak için:
-2 su bardağı sıvıyağ


Hazırlanışı:

Tuz, un ve oda ısısındaki margarin yoğurma kabına alınıp yoğurulur. Diğer bir kapta maya, ılık süt ve şeker ortada 4 parmak yardımıyla karıştırılır. Maya sütün içinde eridikten sonra unlu malzemeyle karıştırılır. Yumurta eklenip tekrar yoğurulur, üstüne nemli bir bez örtülüp
mayalanması için ılık bir ortamda 1 saat bekletilir.
İç dolgu malzemeleri ocakta pişirilir. (yalnız margarin kaynadıktan sonra eklenir.)
Maya kabarınca tezgaha alınır, limon büyüklüğünde parçalar kopartılıp merdaneyle 
orta kalınlıkta bir hamur açılır.  Hamurun kenarları bıçakla kesilip düzeltilir.

         
              1.                                   2.                                 3.                               4.


Açılan hamurun ortasına puding koyulur ve katlanarak yuvarlak şekil verilir. Unlanmış bir tepside bir süre daha mayalanır. Isınmış olan yağda fazla pembeleşmeden kızartılır. (Çok çabuk
kızaran bir hamur olduğu için başından ayrılmamanızı tavsiye ederim.)

Çikolata küçük parçalara ayrılıp benmari usulü eritilir ve sütü eklenir hızlıca karıştırılır. Akışkan sos donutların üzerine dökülür. En son üzeri süslenir.


1 yorum:

Adsız dedi ki...

of offf ne kadar da güzel olmuş kolumu zor kaldırıyorum bi güç mutfağa girsem yapsam nerde
ellerine sağlık

 

Oburumben Copyright © 2009 Cookiez is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template