8/16/2008

Sömelek Köfte



























Kahramanmaraş'ın meşhur yemeklerinden Sömelek Köfte..
Köftesinin, içeriği bakımından içli köfteden hiçbir farkı yok.
Sömelek veya takıldak köfte diye adlandırılan bu yemek mutlaka yanında yoğurt ile yenmeli. Kendisi geleneksel bir yemek olduğundan yapımı da dolayısıyla biraz zahmetli.
Ama korkmayın! Eminim hoşunuza gidecek bu köfteler..
Tarife geçelim =)





2,5 bardak ince bulgur
1/2 bardak irmik
1 bardak 2 defa çekilmiş çiğ köftelik yağsız kıyma
tuz
su

Kızartmak için: Sıvıyağ, kırmızı biber, kuru nane

İlk önce bulgur, irmik, kıyma ve tuz elle karıştırılarak birbirine yedirelim. Arada su ilavesiyle güzel bir kıvam almasını sağlayalım. Kolay şekil vermeye müsait bir kıvam olması gerekiyor. Yumruk büyüklüğünde parçalara ayırıp, bu parçaları tekrar koparıp küçülterek bir kaba alalım. Sonra bu parçalara elimizde şekil verip (oval veya yuvarlak) suda kaynayana kadar haşlayalım. Köfteleri delikli bir kepçeyle süzüp bir tepsiye alalım.
Servisten yaklaşık yarım saat önce geniş teflon bir tavada yağı ısıtalım ve kuru nane ile kırmızı biberi ekleyelim. Köfteleri tavaya alalım ve rengi koyulaşana kadar kavuralım.
Kavrulan köfteleri servis tabaklarına alıp, yanında bir kase yoğurt ile yiyelim :)

Hiç yorum yok:

 

Oburumben Copyright © 2009 Cookiez is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template