10/19/2008

Profiterol























Türkiye'de bazı çevrelerce ismi bir türlü doğru telaffuz edilemeyen tatlı çeşidi. Proföterol, prefetrol, profitirol, profeteröl.. :D

Profiterolün geçmişine kısaca bir göz atayım dedim internette. Kökeni tam olarak bilinmemekle beraber İngiltere'ye Fransa'dan geçmiş olduğu biliniyor. Adı fransızca gibi sanki, ben fransız mutfağından sanıyordum. Bir de ekler (éclair) vardır tadı profiterole çok benzeyen şekilleri itibariyle birbirinden ayrılan. O yüzden bence Fransız tatlısı olması ihtimali daha yüksek gibi. Herneyse, bizi tarif ve lezzet kısmı daha çok ilgilendirir :)



Hamuru için;
1 su bardağı su
10 gr şeker
az tuz
100 gr margarin
125 gr un
3 adet yumurta

Su-şeker-tuz- margarini tencereye koyup kaynamasını bekleyelim, kaynayınca un ekleyip çırpma teliyle hızlıca karıştıralım. Ocağın altını kısıp 3-4 dakika sürekli karıştırarak pişirelim. Ocaktan alalım ve soğumaya bırakalım.
Soğuyunca yumurtaları tek tek kırıp mikserle çırpalım, karışımı hamur sıkacağına doldurup yağlanmış kağıt serili tepsiye sıkalım. 180 derece fırında pişirelim. Piştiğini anlayınca fırını kapatalımi yalnız fırın soğuyana kadar tepsiyi çıkarmayalım.


Kreması için;
10 kaşık şeker
3 kaşık un
1/2 paket vanilya
3 su bardağı süt
1 yumurta (ben koymadım.)

Krema malzemelerini karıştırıp ocağa alalım ve koyulaşana dek pişirelim.

Sos için; 1 paket hazır çikolata sosunu, üzerinde yazdığı şekilde hazırlayalım.

Fırının içerisinde soğuyan profiterol hamurlarını çıkarıp yine bir hamur sıkacağına doldurduğumuz kremayla içlerini dolduralım. En son sosunu döküp dolaba kaldıralım. 1-2 saat sonra servis yapabiliriz.

Hiç yorum yok:

 

Oburumben Copyright © 2009 Cookiez is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template