11/16/2008

Ispanaklı Börek



















Hani anane ve babanelerin mutfakta bazı sırları vardır, bilindik tarifler hazırlamalarına rağmen onların elinin değmesi adeta tat verir, diğerlerinden ayrı kılar. Benim de ananemin ıspanaklı böreği meşhurdur. Onu her ziyaretimizde kapıdan içeri girer girmez alırdık o mis gibi ıspanak ve böreğin kokusunu.. Kimse onun kadar damak tadımıza uygun börek yapamaz bize göre..
Geçen gün ıspanaklı böreği fırına verince o tanıdık koku geldi burnuma ve ülkemi, akrabalarımı ne kadar çok özlediğimi bir kez daha iç geçirerek hatırladım. Hayat çok kısa, türlü zorluklarla geçirdiğimiz yıllara bakın, evet zordu ama geçti gitti. Önümüzdeki yolda da ne kadar ilerleyeceğimiz belli değil. Zaman varken sevdiklerimizin kıymetinin farkına varmamız şart..




Malzemeler;
5 adet yufka
½ kilo ıspanak
1 adet soğan, küp doğranmış
salataya gezdirir gibi sıvıyağ
karabiber, kırmızıbiber, nane, tuz

ıslatmak için;
1 su bardağı yoğurt
½ su bardağı süt
100 gr erimiş margarin
2 adet yumurta
tuz


Ispanakları yıkayıp doğrayalım, soğan ve baharatlarla karıştıralım. Salataya döker gibi sıvıyağ gezdirelim ve elimizle karıştıralım.
Bir kapta yoğurt, süt, margarin ve tuzu çırpma teliyle çırpalım.

Yufkalardan birini alıp tezgaha serelim. Bir ucundan tutarak biraz içeriye bükelim. Bu püf noktası aslında. İçeriye büktüğünüz yerde iki kat yufka oluşuyor ve malzemenin dağılma olasılığı azalıyor. Katladığımız bölüme ıslatmak için hazırladığımız karışımı sürelim, yufkanın kalan kısımlarını da ıslatalım. Katlı tarafına ıspanaklı karışımdan dizip, yufkayı sarmaya başlayalım. Rulo haline gelince bıçak yardımıyla parmak uzunluğunda keselim. Kalan 4 yufkaya da aynı işlemi uygulayalım. Parmak uzunluğunda ruloları yağlanmış tepsiye dizelim, en son üstlerine kalan sıvı karışımı dökelim. Kızgın fırına verelim.

Böreklerin çıtır çıtır olması için fırına vermeden önce robotta çektiğim kuru ekmeklerden serptim. Çok güzel oldular..

Hiç yorum yok:

 

Oburumben Copyright © 2009 Cookiez is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template