4/21/2009

İki katlı kremalı pasta ve balık



Bir yaşına girecek olan kardeşim Yunus için cicili bicili bir pasta yapma fikri birkaç haftadır hep aklımdaydı. Ancak dışarda hazır şeker hamuru bulamamam, evde hazırlamam için gerekli malzemeleri de temin edememem gibi nedenlerle şeker hamurlu pasta hazırlayamadım. Hazırlamayı falan bi kenara bırakayım ben şeker hamuruna elimi bile sürmedim şimdiye dek :P Acilen şu glikoz, gliserin, agar agar ve jelatini bir yerlerden bulup almam gerek..
Şeker hamurundan vazgeçince geriye kremalı klasik pasta yapmak kaldı. Tüm işler aynı güne yığılmasın diye 2 ayrı boyutlardaki pandispanyayı önceki gün hazırlayayım dedim. Sonra baktım işe bi yerden girişmişim farkında değilim, kremayı da çırpayım, kekini de ıslatayım falan derken pasta hazır olmuş. Ee o zaman süslemesi yarına kalsın dedim, pastayı dolaba kaldırdım. Su böreği yapmaya koyuldum, saatler geçti bu arada.. Börek pişince baktım saate sekiz. Beş saattir mutfaktayım off yorgunluk belirtileri...
Pastanın süslemesini ertesi gün sabahtan yaptım, kardeşimin adına uygun olsun dedim Yunus resmi koymalıyım.. İlkokulda da resim derslerinde başarılı değildim zaten :) Hele üç boyutlu objeleri çizişim vardır, hoca ne yönden bakarsa baksın çözemez nasıl bir şey olduğunu :D
Kendimi pastacılıkta geliştirirken bir yandan resme de çalışmam gerek sanırım. Bunu o gün daha iyi anladım :)

2 adet pandispanya için gereken malzemeleri aynı kapta çırpıp sonra hamuru biri büyük diğeri ondan küçük kalıba boşalttım. Pandispanya için her zaman ki tarife uydum:

8 adet oda ısısında yumurta
2 tepeleme su bardağı şeker
4-4,5 su bardağı un
1 kahve fincanı nişasta
20 gr (2 pkt) kabartma tozu
1 pkt vanilya

Fırın ısısını 180 dereceye ayarlıyoruz. Yumurtaları ve şekeri genişçe bir kaba alıp önce yavaş sonra hızlı devirde mikserle çırpalım. Kabarıp köpüklü bir hal alınca ayrı kapta un, nişasta, kabartma tozunu eleyip yumurtalara ilave edelim. Vanilyayı da ekleyelim ve az çırpalım. Pandispanya kekinin yumuşak olmasını istiyorsanız un fazla konmamalı. Ama sert kıvamda bir kek isterseniz hamuru da daha kıvamlı olmalı. Ben ne çok sert ne de yumuşak yapıyorum. Ortası en iyisi.
Hamuru iki farklı boyuttaki tabanı yağlanmış kalıplara boşaltıyoruz. Büyük olanı için 25-26cm çapında, küçüğü içinse bundan 5-6cm küçük çapta kalıp kullandım. Kalıpları fırına verdim.

Keki fırından çıkarıp soğumasını beklerken, 500 gr hazır sıvı kremayı çırptım. (Tatlandırılmış krema kullandım, sizinki tatsızsa yeteri kadar pudra şekeri ekleyip öyle çırpabilirsiniz.) Konserve ananasları küçük ve ince dilimler halinde doğradım. Keki ıslatmak için 2 su bardağı sütü bir tencerede ılıtıp 2 yemek kaşığı şeker ilave ettim.

Pandispanyaları katlara ayırdım. İki ya da üç kata ayırmak size kalmış. Araları şekerli sütle ıslatıp kremadan sürdüm, doğradığım ananasları dizdim. Pastanın zemin katını hallettikten sonra pastanın her tarafını kremayla kaplayıp üst katının bir kekini pastanın ortasına yerleştirdim, yine aynı işlemleri uyguladım: şekerli sütle ıslat, krema yay, ananasları diz...

Son kata, aynı zamanda pastanın da en üstüne krema yaydım. Kremayı iyi ayarlamanız gerekiyor, bir kısmı süslemek için ayrılmalı. Kalan kremayı farklı gıda boyalarıyla renklendirdim ve sıkma torbasına doldurup pastayı kafama göre süsledim.

Yunus resmini boyamak için royal icing hazırladım.
Royal icing yapımı için:
200 gr pudra şekeri (iki defa eledikten sonra kullandım)
1 adet yumurtanın akı (sarısından çok dikkatli ayrılmış)
3-4 damla limon suyu
gıda boyası

Gıda boyası haricindeki malzemeleri bir çatal yardımıyla ezip pürüzsüz kıvama gelene dek karıştırdım. İki ayrı kaba alıp gıda boyasıyla renklendirdim. Ağzı en küçük duy takılmış sıkma torbasına doldurdum. (Sıkma torbanız yoksa yağlı kağıdı huni şekline getirip ucunu küçücük keserek elde edebilirsiniz) Pastanın üzerine çizdiğim yunusun kenarlarından kahverengi icing ile geçtim, mavi icingle de içini doldurdum.

6 yorum:

Hatice dedi ki...

Elifciğim pasta harika görünüyor, bence resim hiçte fena değil, rengarenk hoş bir pasta olmuş. Yunus'a bir ömür boyu sağlık, huzur ve mutluluklar diliyorum...
Bugün büyük oğlumun da doğum günü, sabah okula giderken pasta istedi benden, çilekli ve çikolatalı olacakmış, bakalım :)
sevgiler...

Elif Damla dedi ki...

Çok teşekkürler, resim hakkındaki yorumun için de sağol Hatice abla (:
Senin oğlunun da yaş gününü kutluyorum, hayırlı bir evlat olur size inşaAllah..

Adsız dedi ki...

pasta çok tatlııı...
e yunusta çok tatlııı...
e elifff sende çok datlusunnn...
ellerine sağlık..(mine)

Elif Damla dedi ki...

Ablam çok sağol, yorumlarınla yanımda olduğunu bilmek harika (:

Unknown dedi ki...

e buda cok guzel hepside cok guzel olmus ellerınıze saglık

Elif Damla dedi ki...

Çok teşekkür ederim beğenileriniz için ŞEKERDEN TATLAR (:

 

Oburumben Copyright © 2009 Cookiez is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template