8/27/2009

Ramazan pidesi tarifleri ve çörek otu mucizesi



Allâh'ın Elçisi ( sallallahu aleyhi ve sellem ) şöyle buyurdu :

“Şu 'çörek otu'nu kullanmaya devam edin, çünkü onda ölümden öte her hastalığa şifa vardır„


Sünen-i İbn-i Mace, C.9. H.no:3447


Hadis-i şeriflerde yer alan çörek otunun faydaları saymakla bitmiyor. Ölümden başka her türlü derde devâ olan kara habbe (çörek otu) sofralarımızın bilhassa ramazan pidelerimizin de süsü olmuş. Çörek otu yağı olarak da tüketimi mümkün olan bu bitkinin faydalarını incelemek için tıklayın.
Üç-dört tane pide tarifi denedik, en güzellerini buraya aktardım. Kolay gelsin (:
Hayırlı ve bereketli Ramazanlar efenim.

1. tarif için gerekenler;
4 su bardağı un
1 su bardağı kepekli un
15 gr yaş maya
1 tatlı kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
350 ml ılık süt (yarısı su da olabilir)
1 adet yumurtanın sarısı, çörek otu, susam

Unları yoğurma kabına alalım, tuzu ilave edelim. Mayayı süt ve şekerle birlikte kasede eritelim. Un kabına dökelim hepsini yoğuralım.
Hamurun üzerini örtüp bir saat dinlendirelim. Fırın tepsisine 3 yemek kaş. mısır unu serelim, hamurumuzu pide şekline getirelim. Üzerine yumurta sarısı sürelim çörek otu ve susam dökelim. 175 deree fırında pişirelim.


2. tarif için gerekenler;
4 su bardağı un
1,5 su bardağı ılık süt ve su karışımı
1 yemek kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 yemek kaşığı kuru maya
1 tatlı kaşığı yumuşak tereyağı
yumurta sarısı ve çörek otu

Hamuru yukarıdaki tarifi takip ederek aynı şekilde yoğuralım. Üzerini örtüp bir-iki saat dinlendirelim. Hamur iki katına çıkınca alıp tezgahta tekrar yoğuralım.
Pideyi tepsiye açalım. Bir büyük pide veya iki küçük boy pide elde edebiliriz. Yumurta sarısı sürelim ve çörek otu serpelim. Fırına verelim.


Tavsiyeler:
Pide hamurunu hazırlarken önce mayası ile süt ve şekeri ayrı yerde karıştırarak sonra hamura ekleyin. Böylece maya ile sıvı iyice özdeşleşmiş olur, hamur daha iyi kabarır.
Yumurta akının israf olmasını önlemek için hamurun içine ekleyebilirsiniz.
Pideyi tepsiye yerleştirdikten sonra on dakika kadar daha dinlendirirseniz biraz daha mayalanacaktır.
Pideyi fırından çıkarır çıkarmaz üstünü havlu ile örtün. Pide ılınırken yumuşaklığını korur.

2 yorum:

coreklen.com dedi ki...

Çörek otu fırında piştiğinde faydalarının büyük bir bölümü yok olur bilginize. Ama pidede çörek otsuz olmaz. Güzel yazınızı okudum ancak mevcut açlığımı iyice kuvvetlendirdi. Sizede hayırlı ramazanlar.

Elif Damla dedi ki...

Bu bilgi için teşekkürler, tam olarak faydasını alabilmek için toz yapılıp yenmesi gerekiyor imiş. Bal ile karıştırılıp da şifalanılabilir.

 

Oburumben Copyright © 2009 Cookiez is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template