6/27/2010

Zahterli Pide




Receb ayına girdik çok şükür. Tebriği için biraz geç olsa da hiç olmamasından iyidir diyerekten müslümanlarca fazla ehemmiyet verilmeyen bu mübarek ayı sizlere hatırlatmak sevdasıyla yanıp tutuştuğumdan böyle uzun bir cümle kurmak zorunda kaldım. Receb ayının nasıl faziletli bir ay olduğunu araştırmak isteyen siz sevgili okuyucular şuraya bir tık atabilirsiniz.
Sadede gelecek olursak, bu aralar kafayı zahterle yemiş olan beni mazur görmenizi dileyerek söze başlıyorum. (kaçıncı söz oldu bu?) Ama merak etmeyin yakında bu takıntımdan da kurtulmuş olacağım. Bazı şeyleri çarçabuk sevip bıkma özelliğim vardır. gözümün doyacağı kadar zahterli tarifler denedikten sonra bir kenara bırakacağımdan şüpheniz olmasın.
Zahterli pide nerden aklıma geldi diye soranlar olursa.. Molla Google'da buna dair bol bol tarif bulabilirsiniz, Arap ülkelerinde pek yaygınmış. Hatta Dubai'de yaşayan kuzenim de bu zahterli pita'lara çok âşina imiş. Arap memleketlerinde pek sevilir ve yenilirmiş. Ee ne denir şimdi? Günaydınlar olsun bizlere:)

Pide hamuru için:
- 4 su bardağı un
- 1 1/3 su bardağı ılık su
- 1 yemek kaşığı şeker
- 1 yemek kaşığı kuru maya
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 tatlı kaşığı yumuşak tereyağı

Zahterli karışım için: 2 yemek kaşığı zahter ve 2 yemek kaşığı zeytinyağı

Unun tamamını genişçe bir kaba alıp ortasını çukur yapalım.
Bir kapta ılık suyu, şeker ile mayayı çözdürelim.
Mayalı karışımı un kabının ortasına dökelim, tereyağı ilâve edelim, havuzun kenarlarına ise tuzu serpelim. Parmaklarımızın uçlarıyla yavaş yavaş sıvıları un ile özdeşleştirelim. Ele yapışmayana dek gerekirse un eklemesiyle yoğuralım. Kabın üzerini nemli bezle örtüp 1 saate kadar dinlendirelim. (Aceleciyseniz size 45dk yeter:)
Hamuru tezgaha alıp tekrar yoğuralım. 8 parçaya bölelim, her parçayı yuvarlayıp üzerinden merdaneyle geçerek CD büyüklüğüne getirelim. Bu arada fırını açmayı unutmadık heralde:) 175 derecede fırını bekletelim.
Zeytinyağı ile zahteri karıştırıp pidelerin üstüne sürelim. Zahterin içinde susam taneleri olmasına rağmen ekleme yapabilir, birer tutam serpebilirsiniz.
Pideleri yağlanmış tepsiye yerleştirip pişmeye bırakıyoruz, kısa sürede pişiyor ve piştiğinde kokusundan anlıyorsunuz zaten. Fırında fazla tutulması sertleşmesine sebep olacağından piştiğini anladığımız an çıkarıp üzerine nemli bez örtüyoruz ve (ev halkı bu muhteşem kokuya birkaç dk daha dayanabilirse:) ılınmasını bekliyoruz servis yapıyoruz.


Âfiyet ve şifâ ola efendim.
Sonraki yemek reçetemiz “Haşhaşlı Kakaolu Kek”

Hiç yorum yok:

 

Oburumben Copyright © 2009 Cookiez is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template