11/06/2010

Zereşkli İran Pilavı

Zereşk yıllardır tadını merak edip durduğum bir şeydi. Ekşi/tatlı arası bir tür kuş üzümü desem değil, kırmızı yemişcik ya da kurutulmuş nar tanesi desem tarif yine yerine oturmuyor. Herneyse ne olduğundan çok nerede kullanılır ondan bahsedelim. Şimdiye kadar arkadaşlarımdan gördüğüm kadarıyla İran, Azerbaycan ve Tacikistan zereşki pek severek pilavlarda kullanıyorlar. Zereşk Polo adını verdikleri bu pilavın gerçekten tadılası bir lezzeti var. Ekşi kuş üzümü pilava oldukça yakışıyor, kızarmış tavuk ile de lezzeti takviye ediliyor.
Nerede bulunur diye sorarsanız İstanbulda, mısır çarşısında satılıyor. Aktarlara da sormakta fayda var. Bilhassa Aksaray'da acem aktarlarında bulunurmuş.

Bu pilavın farklı bir hazırlanış tarzı ve sunumu var. Önce patatesler dilimlenip yağlanmış tavaya dizilir, hafif tuzlanmış tavuk etleri eklenir, ardından suda haşlanmış iran pirinci eklenir, tuzu tereyağı ile birlikte. Hafifçe bastırılarak tencerenin kapağı sıkıca kapatılır. Yaklaşık 40 dk kısık ateşte ağır ağır pişmeye bırakılır. Servis edileceği zaman bir tabağa komple ters çevrilir. Üzerine safranlı sos ile sıcak suda bekletilmiş zereşkler konur.



Bu şekilde hazırlamanızı tavsiye etmiyorum, çünki pirinçler içinde kavrulmadığından lapaya benziyor. Yavan olmuş derler hani. Patates ve tavukların çok kızarıp kıtır kıtır olma ihtimali var. Yani iyi bilen birinin gözetiminde tabi ki yapılabilir. Ama ben bu pilavı daha sorunsuz ve pratik hale getirdim. Şöyle ki;

malzeme listesi:
2 su bardağı iran pirinci (yasemen veya basmati pirinci de makbuldur)
3 su bardağı su (pirinç için)
2 göğüs eti
4 yemek kaşığı tereyağı
1 çay kaşığı safran
1 çay kaşığı tozşeker
1 tatlı kaşığı zerdeçal
1 çay bardağı sıcak su
1 çay bardağı zereşk
1 kahve fincanı badem
Tuz

Pirinci 1 saat suda beklettikten sonra suyunu süzelim. Tavaya tereyağını koyup pirinci çevirelim. Su ve tuzunu ekledikten sonra kapağını kapatıp demlemeye bırakalım. Göğüs etlerini ince doğrayalım ayrı bir tavada yağda çevirelim.
Pişen pilavı ikiye ayıralım.
Zereşkleri 1 çay bardağı sıcak suda 5-10 dk bekletelim. Sonra zereşkleri tavaya alalım, biraz tereyağında yumuşatıp bademleri ekleyelim. Ocaktan alalım. Bir tarafta bekleyen pilavımıza kızarmış tavuk, zereşk ve bademleri katıp karıştıralım.
Diğer ayırdığımız pirince biraz sıcak suda çözdürdüğümüz safran ve zerdeçal ile şekeri döküp harmanlayalım.
Bir kaseye önce tavuklu pilavı ardından safranlı pilavı koyup servis tabaklarına ters çevirelim. Âfiyet olsun.



2 yorum:

nesrin dedi ki...

Nefis bir pilav olmus. Ellerinize saglik. Mutlaka denemeli.

serap uzun--karakazandan dedi ki...

HAYIRLI BAYRAMLAR CANIM,NERELERDESIN? YOKSUN KAC ZAMANDIR.

 

Oburumben Copyright © 2009 Cookiez is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template