10/31/2010

Lahanalı Pırasalı Kabaklı Havuçlu Çin Böreği






Mideye nefis taamlar (yemekler) girmeyince, zihne küşayiş (açıklık) gelmez buyurmuş Ali İlmî Fânî.

Başlığa aldanıpta Çin böreğinin içinde kabak olduğunu sanmayasanız sakın(:
Aslî tarifinde havuç, yeşil kabak, lahana ve pırasa var idi. Bu şekilde de denedim. Ama bal kabağı, havuç, pırasa şeklinde hazırlamak ise benim fikrimdi. İkisi de çok lezzetli oldular. Kabaklısı daha bir hoşumuza gitti annemle, sebebi malum bal kabağının verdiği o hafif tatlımsı tat.

Şimdi ilk önce malzeme listesini geçelim. Tv.de yemek programlarını izlemeyi hiç sevmememin nedenlerinden biri alttan fişek hızıyla geçen malzeme listesi. Ben ne arada kağıt, kalem bulacağım da yazmaya başlayacağım. Aynı zamanda usta da fonda yemeyi hazırlayıp püf noktaları veriyorken hangi birini yetiştireceğim. Ah bir de kalemin mürekkebi bitik çıkarsa...

Hâsılı şöyle rahat rahat yazabileceğiniz mis tarifler önünüzde kaçıp gitmezken yazın gayri.

Çin böreğinin kabaklı versiyonu için gereken malzemeler:

2 adet irice havuç, rendelenir
yarım kilo bal kabağı, rendelenir
4 dal pırasa, ince doğranır
1,5 su bardağı sıvıyağ
Tuz, karabiber
5 adet yufka
yufkayı kendi elceğiyle hazırlamak isteyenler için: Un, su, tuz
Un, yumurta, galeta unu

Yarım su bardağı sıvıyağını tencereye alıp rendelenmiş havuç ile kabağı ve pırasayı ilâve edelim. Kavuralım. Tuz, karabiber katıp karıştıralım, kenara alalım.
Yufkayı tezgahta açalım sigara böreği yapar gibi fakat daha geniş ebatta keselim. Üçgen şeklini andıran yufkaların geniş kısmından biraz içeriye kıvıralım, zira malzeme ıslak olduğundan yufkayı eritiyor. Her bir yufkayı bu şekilde biraz içeri katlayıp üzerine havuçlu malzemeden koyalım. Sigara böreği gibi saralım. Börekleri önce bir kaba koyduğumuz una bulayalım. Yumurtayı ayrı bir kaba kırıp çatalla çırpalım, undan sonra yumurtaya bulayalım. En son galeta ununa iki tarafını yatırıp kızgın yağda kızartalım. Çapraz kesip sıcakken servise sunalım.

Aynı tarifi şu şekliyle de hazırlamak mümkün: İç harcına 2 havuç, 2 yeşil kabak, 1 su bardağı lahana, 4 dal pırasa. İnce doğranmış lahana tencereye ilk önce koyulup kavrulmasının ardından diğer malzemeler aynı yukarıdaki gibi hazırlanır.

2 yorum:

SERAP UZUN--KARAKAZANDAN dedi ki...

Bekliyorum cnm.:)

MiNeL Mine dedi ki...

lahana ve pırasamızı alıp,beklemeye geçiyoruz inşş :)

 

Oburumben Copyright © 2009 Cookiez is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template