12/20/2010

Tereyağlı Yulaf Ezmeli Ekmek




Evdeki yulafı makineden geçirip un haline getirdikten sonra en güzel nasıl değerlendirilebileceğini düşünüyordum. Yulaflı tarifler diye aratınca hep kurabiye tarifi çıktı karşıma. En sonunda bir ekmek tarifi buldum, hiç düşünmeden tarifi derhal yazıverdim. Fırında yapılabileceği gibi ekmek makinası olanlar bu nimetten faydalansınlar. Evin dört bir yanını buram buram saran ekmek kokusu burnumuza ulaştığında saat geceyarısını geçiyordu ve sadece annemle ikimiz ayaktaydık. Mutfakta annemle göz göze gelince bu kokuya sabaha kadar karşı koyamayacağımızı itiraf ederek ekmeği makinadan aldık, sabırsızlık edip henüz sıcakken kestik ki ekmeklerin ılınıncaya kadar bekletilmesi ekmeğin kendine gelmesini sağlayacaktır, biz bu tavsiyeyi bu seferlik kulak ardı ettik.. Dilim ekmeklerin üzerine bir güzel Türk tereyağını sürüp balla ballandıra ballandıra yedik valla :-) Sonra ekmeği sabah kesilmek üzere bir havluya sardık. Normalde fırından çıkan ekmek dışarda 1 saat kadar daha pişmeye devam ediyor. Bu sebepten sıcak ekmek hemen kesilmemeli. Bu dinlenme süresini ekmeğe tanımamız lazım, şöyle bir toparlanıp nemliliğini çekmesi içün..


Ekmeğimizin içinde neler var?

5 gram kuru maya
2 su bardağı ılık su
1 yemek kaşığı pekmez
2 çay kaşığı tuz
2 tatlı kaşığı şeker
60 gram yumuşamış tereyağı
1 su bardağı yulaf ezmesi
yarım su bardağı buğday unu
3,5 su bardağı beyaz un
(un yeterli gelmezse ilave edilebilir.)


Fırında pişirilecekse, maya, ılık su, şekeri bir kapta karıştırıp 5 dk bekletelim.
Unları yoğurma kabına eleyelim. Tüm malzemeleri birbirine karıştıralım. Hamur sert olduysa biraz su, çok yumuşak olduysa biraz un ekleyip tekrar yoğuralım. Üzerini nemli bir bezle örterek 1 saat kadar bekletelim. Bu arada hamuru tepsiye almadan önce fırını 200 dereceye ayarlayalım.
Hamuru yağlanmış tepsiye şekillendirip koyalım. Pişirelim.


Ekmeği makinada hazırlamak için uygun programı seçip malzemeleri ekmek kabına koyalım. Bu kadar :)

3 yorum:

sevda dedi ki...

kahvaltıda çayın yanında süper olur.ellerinize sağlık.sevgiler.

MiNeL Mine dedi ki...

belliki afiyet olmuş bile :)

Tatlı Kiraz dedi ki...

tarifi aynen uyguladim harika oldu tsk, takipteyim :))
banada beklerim
http://tatlikiraz.blogspot.nl
sevgiler

 

Oburumben Copyright © 2009 Cookiez is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template