6/14/2011

Yaza Özel Şeftalili Pasta ve Su Bahsi




"Şimdi gördünüz mü (;söyleyin bakalım), o (bal gibi tatlı bir halde) içmekte olduğunuz suyu;
Beyaz buluttan onu siz mi indirdiniz, yoksa indiriciler ancak BİZ miyiz?
Dileseydik, onu (içilemeyecek derecede) tuzlu bir şey yapardık!
O halde şükretseniz ya!"

[el-Vâkia, 68, 69, 70]

Rabbim c.c kıyâmet koptuğunda üç sınıf insanın ahvâlinden bahsediyor Vâkia sûresinde. Birincisi, ashâbul mukarrebûn. Bunlar iyilikte en öne geçenler, Allah'a en yakın kullar. "Onlar Mukarrebun (ilahi huzur da kabul ve yakınlık görmüş) olanlardır. Ve naim cennetlerindedirler."
İkincisi kısım meymene ashâbı.. Amel defterini "sağ" tarafından alacak olan yine o bahtiyâr kullardandırlar..
Ve son olarak meş'eme ashâbı.. Defterlerini sol yanından alacak olanlardır onlar.. Kâfir olarak ölmüşler ve ebedî azâba dûçâr olmuşlardır.

Rabbimiz yeniden dirilmeyi inkar edenlerin akibetinin fena olacağını bildiriyor bu surede. Karınlarını cehennemde o zakkum ağacıyla doldurduktan sonra üstüne bir de kaynar sudan içirilecekleri beyan ediliyor. Allah muhafaza buyursun hepimizi.

Daha sonra meniden söz ediliyor, bir damla sudan nasıl bütün uzuvları yerinde bir insan yaratıyor Rabbi, hiç düşünmez mi Ademoğulları, Havva kızları?
Ya o ektiğimiz tohumlar? İnsanoğlu, Allah'ın verdiği nice imkanlarla,
yine O'nun yaratığı tohumları kullanarak, O'nun ısıttığı güneşten faydalanarak,
O'nun indirdiği suyla sulayarak ekin yetiştiriyor da bundan kendisine pay mı biçiyor?
O merhametinin bir tecellisi olan tatlı suyu insana göndermesi bile ne kadar şükrü gerektirir, öyle değil mi?
Rasûlüllâh (sallallahu aleyhi ve sellem) Efendimiz su içtikten sonra şöyle dua edermiş: "Rahmetiyle suyu tatlı olarak yaratan, acı ve tuzlu yaratmayan Allah'a hamdolsun!"

Ve çok hayrete şâyân olan bir şey daha var ki, aynı toprağa ekilmiş, nitelik ve kalite bakımından aynı olan suyla sulanıpta yeşeren, serpilen ürünlerin; meyve ve sebzelerin Yaratıcı'nın bir hikmeti olarak nasıl da hepsinin şekil, tad ve koku bakımından birbirlerinden apayrı olması.. Aynı suyla sulanıp bazısının bazısına üstün olması.. "Muhakkak ki bunda âkilâne düşünen (aklını kullanan) bir kavim için (Allah’ın varlığını gösteren) deliller vardır."  

İnsanın ne kadar gücü var ki şu koca kainatın tıkır tıkır işleyen sisteminde?
Her şey bizler için yerde hazır edilmiş, tepemizde döşenmiş iken...
Toprağı ayağımızın altına bir halı misali seren, ağacı bir gölgelik ve sığınma yapan, buluttan da iyi kötü ayırt etmeksizin bütün kullarına nimet yağdıran hep "O" değil mi (c.c) ?
Velhâsıl, vakia suresi anlatmakla bitmez, hergün en az 1 defa okumak lazım. "Vakia zenginlik suresidir, okunursa fakirlikten korur" hadis-i şerifini duyup amel eden bir mü'minin sanmıyorum ki fakirlik endişesi olsun..

Evet sözün son haddine gelmişken duayla ayrılalım istedim ♥
Üç aylarımızın geri kalanı mübarek olsun.
Günlerimiz hayr olsun, hayr ile dolsun.
Kalplerimiz ve dillerimiz zikre doysun.

Bir de selâm ettikten sonra hemen tarife doğru yol alıyoruz:)


Şeftalili Yaz Pastası İçin Malzeme Listesi:

pandipanyası için:
4 adet oda sıcaklığında bekletilmiş yumurta
1 su bardağı dolusu şeker
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
3 yemek kaşığı nişasta
1 su bardağı un

Yumurtaları kaba kırıp şeker ile iyice kabarana kadar çırpalım.
Üstüne diğer malzemeleri ekleyip mikserin orta hızında çırpmaya devam edelim.
Malzeme birbiriyle özdeşleştiği zaman çırpmayı bırakalım. Dibi yağlanmış veya yağlı kağıt serilmiş bir kek kalıbına pandispanya hamurunu dökelim. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında üstü hafif pembeleşene kadar pişirip, piştiğinden emin olmak için kürdan batıralım. Piştiyse fırında çıkarıp soğumaya bırakalım.

muhallebisi için:
500 gr süt
1,5 çay bardağı şeker
1 çay bardağı un
1 yemek kaşığı nişasta
2 adet yumurtanın sarısı
1 pkt vanilya

Tüm malzemeleri tencereye alıp karıştırarak pişirelim.

süslemesi için: Şeftali kompostosu veya konservesi veya taze mevsim meyveleri

Pandispanyayı iki kat keselim, arasını şekerli ılık süt ile ıslatıp muhallebinin yarısını dökelim.
Kalan keki üstüne yerleştirip tekrar sütle ıslattıktan sonra şeftali dilimleriyle süsleyelim. Buna ilaveten şeftalilerin uzun süre dayanması için üstüne sade jöle hazırlayıp dökebiliriz.

Afiyet ola ♥

2 yorum:

UMUTSEPETİ dedi ki...

Çoook ama çok nefis gözüküyorr :)
Ellerine sağlık canım..
Sevgilerimle..

Muhterem'le Afiyetle dedi ki...

Pasta harika görünüyor, ellerine sağlık.
En kısa zamanda tarifini bekliyoruz.

 

Oburumben Copyright © 2009 Cookiez is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template