7/18/2011

Sarımsak Soslu Gül Böreği



E s s e l â m ,

Mübârek üç ayların gülü, güllerin Efendisi'nin (sav) ayındayken ve kendimde yazma şevki bulmuşken...
Şa'bân benim ayımdır, diye bağrına bastığı bir feyizli ayın çıkışına şahit oluyoruz yavaş yavaş..
Vakit RAMAZAN AREFESİ . . .

Günahlardan kucak kucak kurtulma zamanı geldi de geçmekte, sizce de öyle değil mi?

Haydi kalpleri biraz tevhidle arındıralım, zikirle yoğuralım, salavatlarla nurlandıralım! Ve bizde alışkanlık halini almış neler varsa bırakalım onları. İsyan bayraklarını ardımızda bırakalım yığın yığın. Terk edelim bu limanları, olmaz mı?
Açılalım biraz ufkun derinliklerine, Yüce Rahmet Deryâ'sına.
Gün ola, gül ola,
Gün ola, tan ola.

Hani evvel zaman içinde bir 19 Temmuzdu..
Yıllardan 711..
Târık bin Ziyâd vardı tarih sahnesinin tam ortasında. Nice denizleri aşmıştı, İspanya'ya çıktıktan sonra askerlerine geldikleri tüm gemileri yakmaları (!) emrini vermişti. Geri dönüşümüz yoktur artık, ya zafer ya şehâdet!
İçlerinden hiçbiri dönmemişti, isteseydi de dönemezdi. İstemezlerdi de.. İspanya'ya islâmı taşıyorlardı bu kutsal vazifede geri adım atmayacak kadar cesur ve imanlı idi hepsi.
Arkamız deniz, önümüz düşman!
Mevlâ'nın rızâsını düşünün, kazandığınız zaman!

Ve Endülüs'ün fethi gerçekleşti. 800 yıldan fazla süre islâmiyetin güneşi İspanya'da parlayacak, hatta Avrupa Rönesans'ına bile ışık tutacaktı.

...

Biz menzile varamadık ki dostlar, gemileri yakalım. Düşman kim? Nefsimiz.
Nefsin arzularına boyun eğdikçe mağlubiyet denizlerinde boğulacak duruma geldik.
Rabbim tez zamanda uyandırsın, nefsin esâretinden kurtarsın.

Biraz tarih iyi gelir diye düşündüm. Tarihten ibret alanlara selâm olsun..

Bâki muhabbetle efendim.


....♥....


Gelgelelim kıymalı böreğin tarifine..

2-3 adet yufka

iç harcı için: 250 gr kıyma
1 adet soğan
1 çay bardağı sıvıyağ
1 yemek kaşığı biber salçası
maydanoz, tuz, karabiber

üzerine: kırmızı biber ve az tereyağı

Soğanı doğrayıp sararana dek yağda kavuralım. Kıymayı ilave edip 3-4 dk kavuralım. Salçayı, kıyılmış maydanozu ve baharatları katıp ocaktan alalım, soğumaya bırakalım.

Bir kaseye 2 yemek kaşığı sıvıyağ ve 1 çay bardağı su alalım. Yufkayı dörde keselim. Yağlı su ile ıslatalım. İç harcını koyup yufkanın geniş tarafından başlayarak uçlarını içe kıvırmadan sigara böreği gibi saralım. Gül şekli verelim. Hepsini tamamlayıp tepsiye dizdikten sonra üstlerine tekrar yağlı su sürelim. Fırında 25 dk pişirelim. Fırından çıkarır çıkarmaz hazırladığımız sarımsaklı yoğurdu dökelim. Ve tereyağını kırmızı biberle yakıp üzerine gezdirelim.

ÂFİYET OLA @>~~~~

2 yorum:

Fatima dedi ki...

Gulum,ellerine saglik,tarihten bi parca paylasmissin bizizmle,tarifin de harika gorunuyor.

Serap Uzun. Karakazandan dedi ki...

Elifim eline sağlık cnm bu arada ki tarifleri hep ramazana bağlıyorum :-).

 

Oburumben Copyright © 2009 Cookiez is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template