1/25/2012

Kahveli Kurabiye ve Anne Bahsi



BİR İNCİ :
''Çocuğu islâm fıtratı üzere yetiştirmek için, ilk yapılacak şey onun helâl lokma ile beslenmesidir''

İmâm GÂZÂLİ (ks)

Selâmların en güzeli üzerinize olsun..

Toplumlar iyi kadınlar ve iyi erkekler ile âbâd olur, hayat bulur. Allâh c.c kadını ve erkeği birbirlerine muhabbet vesîlesi yapmış ve bu muhabbetin semeresi olarak da onlara çocuk bahşetmiştir. Artık bu anne babanın ilk ve en önemli vazîfesi çocuklarını islam yolunda yetiştirmeleridir. Yaratıcı bu görevi yapabilecek kişi olarak kadını seçmiştir. Sadece buraya baktığımızda bile annenin dinimizde ne yüksek yere sahip olduğunu anlayabiliyoruz. Anneler evlat büyütür. Sâlih bir evlat sâlih bir nesil yetiştirir. Sâlih nesiller karanlıkları dağıtıp bulundukları yeri nurlarla aydınlatır. İslam ahlak ve terbiyesi alan çocuğun yanlış yola girme ihtimali almayan çocuğa kıyasla çok azdır.

Bir milletin ahlakını ölçmek isteyen onun gençlerine bakmalı, denir. Gençlerin ahlakı bize büyüklerin ahlakından da örnekler sunar. İnsan kıymet verdiği ölçüde yükselir; kıymeti veren de yine insanın kendisidir, kadındır, bir annedir.

Cahiliyyet döneminde değersiz bir varlık görülürken İslamla değer bulan,
İslamla tanışan ilk insan olmakla şereflenen,
Hakları her durumda koruma altına alınmış olan,
"Onlarla iyi geçinin!" emr-i ilâhisine mazhar olan, (bkz. Nisa suresi 19)
"Siz, onları Allâh'ın bir emâneti olarak aldınız" hadîs-i şerîfinde bahsi geçen,
Eşi kendisinden razı olduğu taktirde ölürse cennete girmeye hak kazanan ..
- MÜ'MİN KADINDIR.

Kur'ân'ın ifâdesiyle insan üzerinde Allâh ve Resûlünden (sallallahu aleyhi ve sellem) sonra en çok hakkı olan iki kişiden biri olan,
Yeni nesillerin ilk muallimi ve terbiyecisi,
Ayakları altına cennet serilen tek varlık,
Fatihlerin, Kanunilerin yetiştiricisi,
Nice hayr ve hasenatı başlatan, sürdüren, toplumun gerçek mimârları ..
_ ancak MÜ'MİN ANALARDIR..

Şimdi etrafıma bakıyorum, gözlemliyorum, anne olmanın bu kadar fazileti var ama bu fazilete layık kaç kişi vardır acaba diye düşünüyorum. Bilinçli olmak çok önemli, ne istediğini bilmek.. Evladını belki bir ipek dokur gibi şefkatle, dikkatlice, nazikçe büyütmek.. Kendini geliştirmeden, bir çocuk nasıl büyütülür, ahlak değerleri nasıl verilir öğrenmeden çocuk sahibi olmamak gerek. Bir kadın önce kendisini düzeltmeli, eşine sâliha bir hanım olabilmeli, hâyaâ perdesini üzerine örtmeli, ilimle donanmalı ancak ve ancak o zaman çocuk düşünmeli..

Gittiğim "Çocuk Gelişimi Kursu"nda her yönüyle çok beğendiğimiz her tavrıyla örnek aldığımız bir ablamız var. Kızıyla ve yeğeniyle birlikte gelip gidiyorlar. Kızları da tıpkı kendisi gibi iffet âbidesi, oldukça mütevâzi ve ağırbaşlılar. Her hareketleri bir ölçü ile, her sözleri tartılmış ve karşısındakini kesinlikle incitmeyecek türden.. Evlatlarını bu şekilde güzel bir kalıpta büyüten elleri, ayakları öpülesi bir anne kendisi. Böyle insanlar çoğalmalı etrafta, güzel örnekler güzel neticeler verir inşaallah. Böylesi annelere ihtiyacımız var, sizin de çevrenizde varsa dizinin dibinden ayrılmayın onun tavsiye ve nasihatleriyle gönül kabınızı doldurun derim ;-)

Rabbim hayırlı ve sâlih/sâliha evlatlar yetiştirmeye muvaffak eylesin. Âhirette yüzümüzü ak edecek güzel ahlak sahibi evlat nasip eylesin. Öylesine kavuşan anneye ne mutlu, öyle evlada da ne mutlu!

Velhâsıl, sadece annelerdir ayakları altına cennet yolu döşenen !
O’nun hitâbı duâ, teşekkürü rahmet vesîlesi.. Rızâsı ise pek büyüktür, ebedî saadete ulaştıran…

   ஐ.-~·*'˜¨¯`·¸♥¸·`¯¨˜'*·~-.ஐ



KAHVELİ KURABİYE TARİFİ

Gereken malzemeler;

1 paket margarin (dışarıda bekletilmiş)
6-7 yemek kaşığı pudra şekeri
2 adet yumurtanın sarısı (akları üzerine)
1 yemek kaşığı granül kahve
1 paket kabartma tozu
fındık veya ceviziçi (dövülmüş)
süslemek için; hindistan cevizi

Malzemeleri yoğurup şekil verelim. Yumurta aklarını ve hindistan cevizini ayrı kaplara koyalım. Kurabiyeleri önce akına sonra hindistan cevizine bulayıp yağlanmış fırın tepsisine dizelim. Orta hararette hafif pembeleşene dek pişirelim.


Âfiyet ola.. :)

3 yorum:

Unknown dedi ki...

Allah hepimize hayırlı evlatlar verisin.ellerine saglık.

umutluhayat dedi ki...

ellerinize sağlık kahveye ve içinde khave olan herşeye bayılırım.sevgiler.

Elif Damla dedi ki...

Amin Eylem abla. Çok teşekkürler. Muhabbet ile.. :)

umutluhayat size de sevgiler. Umutla kalın.. ;)

 

Oburumben Copyright © 2009 Cookiez is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template