3/19/2012

İncirli Kek | Misafir ve İkram Bahsi




Misafir bin bereket bin rahmetle gelir imiş..
10 rızıkla gelir, birini yer dokuzunu bırakırmış..
Misafire ikram, ona karşı güleryüzlü ve tatlı dilli olmak imiş..

'Ebu Dafyan' derlerdi Hazreti İbrahim'e.. "Misafirlerin babası"
Yemeğe yalnız oturmazdı mübarek. Bazı zamanlar evinden çıkar, yemeğinde kendisine eşlik edecek bir nefes bulma ümidiyle kilometrelerce dolaştığı olurdu. Bulursa misafirini alır evinde ağırlardı, bulamazsa o günü oruçla geçirirdi.

Misafir kabul etmek istemeyen, onun yediklerini içtiklerini bir eksiklik gören kimseler ne çok şey kaybediyorlar halbuki. Misafirin üzerine titreyen bir ecdadın torunlarıyız biz efendim. Onsuz olmaz, onsuz ulaşılmaz sonsuz rahmete, evin neşe ve bereket kaynağıdır misafirlerimiz.. Onun memnuniyeti bizim için çok mühim. O yüzden istedim ki misafirle ilgili çok önemli bazı hususlara değinelim inşaallah:

1- Misafiri Allah'tan gelen bir rahmet bilmemiz gerekir. Onun gelmesinden daima hoşnut olmak, evin bereketine vesile olması sebebiyle gönlünü hoş tutmak lazım.
Çünki buyruldu ki;
(Allahü teâlâ hayır murat ettiğine hediye olarak misafir gönderir.) [E. Nuaym]


2- Misafir asla ev halkının rızkını eksiltmez, aksine artmasına vesile olur. Hatta bununla da kalmayıp mağfirete ulaştırır. Çünki buyruldu ki;
(Misafir rızkı ile gelir, ev halkının günahlarının affına sebep olur.) [İ.Sünni]


3- Eve misafir almayı külfet, eziyet görmemeli. Mü'min, ülfeti çok, külfeti az olandır. İstememek bir kurtuluş olmamalı, istemeli. Davet etmeli. Çünki buyruldu ki;
(Misafir istemeyende hayır yoktur) (İ.Ahmed)


4- Misafire aç mısın diye sormamalı. Hazırda bulunan yiyeceklerden ne varsa önüne konmalı. Kendisini rahat hissetmesi sağlanmalı. Yemekleri yemediği takdirde ısrar etmeden sessizce önünden kaldırmalı.


5- Misafirle sofraya aynı anda oturmalı, onu yemeye teşvik etmek için yemeğe önce başlanmalı. Tam doyduğundan emin oluncaya kadar misafire eşlik ederek yemeğe devam etmek tavsiye edilmiştir. Buyruldu ki;
(Misafirle yenilen yemekten sorgu-sual olmaz.) [Deylemi]


(Kişi, dostlarla yediği yemekten hesaba çekilmez.) [İ.Gazali]


6- Yemeklerin iyisini en önce getirmek gerekir. Böylece aç olan misafir istemediği yemekten yemek zorunda kalmaz, dilediğini seçip yer. Hepsini aynı anda sofraya koymak en iyisidir.


7- Misafiri uğurlarken hayırla uğurlamalı, duasını ganimet bilmelidir. Çünki buyruldu ki;


(Misafirin duası makbuldür.) [Beyheki]


Dr. A. Brayer:

“Osmanlılar’da öyle bir rûh vardır ki, bu sayede onlar, her Hakk misâfirine mukaddes bir nîmet nazarlarıyla bakarlar.

Ev sâhibi, misâfirine evinin en güzel dâiresini tahsîs ederek her hizmetini canla başla yapar. Hattâ misâfiri hastalandığı zaman hekîme parasını dahî verir. Zîrâ misâfire masraf yaptırmayı ayıp saymaktadırlar. Misâfir, evden ayrılırken de orada kalmak suretiyle gösterdiği lutufkârlığın bir minnet ve şükrân hâtırâsı olarak ev sahibinden kendisine birkaç hediye de takdîm edilir.” der.


İNCİRLİ KEK

Keki için:

- 3 adet yumurta
- 1 su bardağı şeker
- 1 su bardağı un
- 1 paket kabartma tozu
- 7 adet kuru incir
- 1 su bardağı dövülmüş ceviz


Muhallebisi için:

- 2 yemek kaşığı un
- 2 yemek kaşığı nişasta
- 5 yemek kaşığı şeker
- 1 litre süt
- 50 gr margarin
- 1 paket toz krem şanti (AFIA)

Yapılışı: Kek için şekerle yumurtaları iyice çırpalım. Un ile kabartma tozunu ayrı yerde harmanlayıp yumurtalara ekleyelim. Küp küp doğradığımız incirleri az suda ıslatıp yumuşamasını sağlayalım. Sonra 1 su bardağı dövülmüş cevizi ekleyelim. Hamura karıştırıp kalıba dökelim, ısıttığımız fırına verelim.

Muhallebisi için süt, un, nişasta, şekeri karıştıralım, pişirelim. Kaynamaya başladıktan sonra ocaktan alıp biraz ılındıralım. Margarini katalım, eriyince toz krem şantiyi de döküp karıştıralım.

Kek fırından çıkar çıkmaz yarım su bardağı suya 1 yemek kaşığı şeker ve yarım yemek kaşığı türk kahvesi karıştıralım. Bu karışımla kekimizi ıslatalım, kremasını üzerine dökelim ve az miktarda türk kahvesi serpelim.

Hiç yorum yok:

 

Oburumben Copyright © 2009 Cookiez is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template