6/16/2012

At Nalı Şeklinde Elmalı Tarçınlı Nefis Hamur İşi




Kurslarım bitti de bendeki bu yoğunluk hala yakamı bırakmış değil! Hala evde oturarak vakit geçireceğim zamanların hayalini kuruyorum. Hala sabah kalktığımda ayak tabanlarım sızlıyor, beni bu kadar gezdirdiğin için senden şikayetçiyim dercesine sızlanıyorlar..

Geçen hafta 3 doğum günü kutladık aile içinde. Pasta işi tabi ki bende. Ailem için yaptıklarımı hiçbir zaman çok görmüyorum. Hepsi benim için çok değerli, çok vazgeçilmez. Aynı hafta içinde kurabiye siparişi verilmesi ve üstüne şekerleme olarak Moskova'dan arkadaşım Hayale'nin gelmesi ile daha da şenlendim.
İstanbul'a gelişinin son günlerinde bana ancak ulaşabilen Sevgili Hayale ile çok güzel 2 gün geçirdik...




Yukarıdaki AT NALI şeklinde hazırlanmış olan tarif cici kuzenim Beria Merve'ye ait. Kendisi de tarifi şurada bulduğunu söyledi.

Gereken malzemeler:

Hamuru için:

  •  1 paket maya
  • 1/4 su bardağı ılık su
  • 1 fiske toz şeker
  • 3/4 su bardağı tereyağı, oda ısısında
  • yarım çay kaşığı toz kakule
  • yarım çay kaşığı tuz
  • 3 yumurta
  • 4,5-5 su bardağı un
  • 1 su bardağı ılık süt

Dolgusu için:

  • 3 adet büyük boy elma, kabuğu soyulmuş ve küp küp doğranmış
  • 2 çay kaşığı taze limon suyu
  • 1/4 su bardağı esmer şeker
  • 1 çay kaşığı tarçın
  • 1 çay kaşığı mısır nişastası
  • 1 fiske tuz
Streusel malzemesi için:
  • yarım su bardağı esmer şeker
  • yarım su bardağı un
  • biraz tuz
  • toz tarçın, kakule
  • 3 yemek kaşığı tereyağı, oda ısısında
  • 1 yumurta
  • Ve şeker


Hamurun hazırlanması: Maya ile şekeri ılık suda eritip 10 dk bekletelim. 10 dakikanın sonunda mayanın kabardığını göreceğiz.
Ayrı bir kapta şeker, tereyağı, toz kakule ve tuz yaklaşık 3 dk birbirine karışana dek çırpılır. 3 yumurta ve 1 su bardağı un ilave edelim ve çırpmaya devam edelim. 2 su bardağı unu, önceden hazırladığımız mayalı karışımı ve ılık sütü de karıştıralım. Kalan 1,5-2 su bardağı unu da ilave edelim. Karıştırmaya devam..

Hafif un serptiğimiz tezgaha hamurumuzu alıp 5 dk tezgahta yoğuralım. Hamuru yağladığımız bir kaba alıp üzerini de kapatarak 1,5 saat dinlendirelim. Hamur 2 katına çıkacak!

Bu arada biz elmalı dolguyu hazırlıyoruz.
Bunun için elmaları, limon suyunu, şekeri, tarçını, nişastayı ve tuzu karıştırıyoruz.

Streusel için un, şeker, tuz ve tarçınla kakuleyi karıştırıyoruz. Tereyağını ilave ettikten sonra elimizle bütün malzemeyi birbirine yediriyoruz. Kenara alıyoruz.

2 katı kadar kabaran hamuru tezgaha alıyoruz. 2 eşit parçaya kesiyoruz. İki hamuru da 25*35cm genişliğinde olacak şekilde açıyoruz. Streusel karışımın yarısını üzerine serpiyoruz. Elmalı dolgunun da yarısını üzerine yayıyoruz. Uzun köşesinden başlayarak rulo şeklinde sarıyoruz. Diğer hamur için de aynı işlemleri uyguladıktan sonra fırın kağıdının üzerine koyuyoruz. ( Bu şekilde buzluğa koyabilir ve ihtiyacımız olana dek pişmeye hazır olarak buzlukta saklayabiliriz. )

Mutfak makasını alarak belirli aralıklarla hamurda kesikler açıyoruz. Sonra dikkatlice hamuru C şekline yani At Nalı biçimine getiriyoruz. Çırpılmış bir adet yumurtayı üzerine sürüp şeker serpiyoruz. 190 derece önceden ısıtılmış fırında 30-35 dk pişiriyoruz. 
Piştikten sonra fırından alıp 15 dk soğuması için bekliyoruz. (gerçekten sabredebilirseniz;)


Âfiyet olsun :)






6 yorum:

Canan Demirbağ dedi ki...

Harika gözüküyor,elinize sağlık..

Unknown dedi ki...

nefis görünüyor ellerine sağlık
sevgiler

Elif Damla dedi ki...

Görüntü, kıvam, lezzet gerçekten harikaydı :) Elmaları fark ettiyseniz ön pişirme yapmadan direkt hamurun içine koyuyoruz. Bu da vitamin kaybını önlüyor ve tam kıvamında bir dolgu oluşturuyor ;)
Sevgi ve muhabbetle efendim :)

efla_hatun dedi ki...

tarif süper :)
muhabbet harika :)
birgün bizde buluşacağız dimi cicimmm<3

Elif Damla dedi ki...

hayatımın en harika günlerinden biri de seni gördüğüm gün olacak inşaallah :)
büyük buluşmaya az kaldı, hissediyorumm...

sarımutfak-hande dedi ki...

çok güzeller bayıldım bunlara

 

Oburumben Copyright © 2009 Cookiez is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template