6/05/2012

Maklube Tarifi ve Hediyeleşmek Bahsi





Öncelikle 3 ayların girizgâhı Receb-i Şerifimiz mübarek ola. Buyruldu ki:

(Receb ayında Allahü teâlâya çok istiğfar edin; çünkü Allahü teâlânın, Receb ayının her vaktinde Cehennemden azat ettiği kulları vardır. Ayrıca Cennette öyle köşkler vardır ki, ancak Receb ayında oruç tutanlar girer.) [Deylemi]
(Haram aylarda Perşembe, Cuma ve Cumartesi günleri oruç tutana iki yıllık ibadet sevabı yazılır.) [Taberani]



Asıl konuya gelince...


Sevginin artmasının bir sebebi de hediye vermektir. Hediyeleşmek sünnettir. Peygamber Efendimiz’in (aleyhisselâtu vesselâm) hediyeleşmeye teşvik eden pek çok hadis-i şerifleri vardır. Hatta talep etmeden verilen hediyenin Rabbimizin (cc) bize gönderdiği rızık olduğu, muhakkak kabul edilmesi gerektiği bildirilir. Hediyeyi reddeden kişinin Cenab-ı Hakk’ın verdiği rızkı reddetmiş olacağı vurgulanır.



"Hediyeleşin, çünkü hediye sevgiyi artırır, kalpteki kötü hisleri giderir."
"Hediyeleşin, birbirinizi sevin."
"Birbirinize yiyecek hediye edin. Bu, rızkınızda genişlik hasıl eder." 
"Hediyeleşin, sevgi yönüyle artın."
"Hediyeleşin, çünkü hediye kalpte karalık olan (kin, buğz ve adavet) duygularını giderir."
"Ziyaretleşin, hediyeleşin. Çünkü ziyaret sevgiyi perçinler, hediye de kalpteki (buğz, kin, adavet gibi) kötü duyguları söker atar."


Hz. Enes'in de çocuklarına aralarında birbirlerine cömertçe harcamayı vasiyet ederken "Çünkü o, aranızda en iyi sevgi vasıtasıdır." demiştir.

Münavi'nin açıkladığı üzere, "İnsan nefsi, kendine iyilik yapanı sevme fıtratı üzere yaratılmıştır." Öyle ise, hediye verenin kalbinde, hediye edene karşı sevgi hasıl olduğundan, kim kendisine ihsanda, hediyede bulunursa, onun hakkında söylenen kötülükleri işitmeme, onun kusurlarını görmeme meylindedir.” (Kütüb-i Sitte)






MAKLUBE TARIFI   (*5 kişilik)


Malzemeler:

1 bütün tavuk 
2 adet patlıcan
3 adet havuç 
3 adet patates
2 su bardagi pirinç
kırmızı biber, karabiber, tuz


YAPILIŞI:


*Tavuğu haşlıyoruz. 
Patlıcanı, havucu, patatesi küp küp doğrayıp kızartıyoruz.
Sonra hepsini karıştırıyoruz, tuzunu serpiyoruz. Garnitürümüz hazır!


*Tencereye biraz margarin, biraz da sıvıyağ koyuyoruz. 
Pirinçleri güzelce yıkayıp tencerede kavuruyoruz. 
Tavuğun suyundan 2 bardak alıp pirinçlere döküyoruz. Yarim bardak da normal su koyuyoruz pişmeye bırakıyoruz. 
Tavukların bir kısmını iri şekilde parçalıyoruz, kalanı da ufak şekilde kıyıp garnitürün içine katıyoruz. 
İri olan tavuklara tuzunu, karabiberini, kırmızı biberini atıyoruz. Hafif ateşte margarinle soteliyoruz. 
Ayrı temiz bir tencerenin tabanıyla her tarafını margarinle yağlıyoruz, en alta iri tavuklardan biraz koyuyoruz bastırıyoruz üstüne az pilavdan koyuyoruz tekrar bastırıyoruz. Garnitürden sonra pilavı ve garnitürünü koyuyoruz.


*Arta kalan pilavın hepsini üzerine yayıyoruz. En son kalan iri tavukları koyuyoruz iyice sıkıştırıyoruz. Tenceremizi tepsiye ters çeviriyoruz. Tencerenin arkasına hızlı şekilde vuruyoruz yapışmaması için ve tencereyi kaldırıyoruz. İsteğe gore süslüyoruz. Afiyet olsun.



Dikkat! Son aşamada ters çevireceğimiz tencerenin ağzının tepsiye kapatılınca havada kalmaması gerekiyor.
Tencerenizin ağzına göre geniş bir tepsi olması lazım, misafir kaç kişiyse ona göre malzemede çoğaltma yapılabilir.

Tarif Rusya'da tanıştığımız Sevgili arkadaşımız Ayşenur'a ait. Kendisi tarifin fotoğrafını bana gösterdiğinde oburumben'e koymak geldi aklımızda. Sonra sağolsun tarifini de açık bir dille yazıp göndermiş. Tarifi ilk kardeşinde görmüş ve kendisi de denemiş çok beğenmiş. İnşaallah bir gün bir yerlerde tekrar toplanıp birlikte yemek nasip olur. Bana Rusya'dan en güzel hatıra kalan, sıcacık dostluklarıyla kışları bahara çeviren (Gülhan abla, Sade abla, Fatma abla, Nurgül, Ayşenur, Tuğba, Dilek, Rabia, Fatima, Umide ablalarıma) selamlarımı ve şiddetli sevgilerimi yolluyorum. Hayırla kalasınız canlarım benim.



2 yorum:

SeViL ( sevdalitatlar ) dedi ki...

Hediyeleşmek le ilgili yazı ve bilgi için teşekkürler..
Öğrenmenın bilginin yaşı yok her gün bir şeyler öğrenıyoruz.
Yazıların benım çok hoşuma gidiyor sağolasın..

Maklube..kalabalık sofraların baş tacı..yöreye göre değişim sunabiliyor ..Ellerıne emeğine paylaşımına sağlık bereketi ile.

Canan Demirbağ dedi ki...

Harika gözüküyor,ellerinize emeğinize sağlık:))

 

Oburumben Copyright © 2009 Cookiez is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template