11/10/2007

Lazanyaa (Ev Yapımı)






Lazanyayı yaparken bir şey fark ettim. Lazanya bizdeki su böreği yapılışına o kadar benziyor ki sanki İtalyanlar bizden çalmışlar diyesim geliyor :)
Dışarda satılan hazır lazanyadan almak bir türlü kısmet olmadığından en sonunda evde denemeye karar verdik annemle..Sonuç ise mükemmel..



Hamur için gereken malzemeler
300 gr un
2 yemek kaşığı sıvıyağ
1 tatlı kaşığı tuz
2 adet yumurta
az su

Bütün malzemeleri bir kaba alıp yoğuruyoruz. İsterseniz suyu en sona bırakın ki hamur çok sert olursa yeterince su ekleyesiniz. Sert bir hamur elde ediyoruz ve hamuru 3 parçaya ayırıp herbirini açıyoruz. Yufkadan az kalın açtığımız hamurları şeritler halinde kesiyoruz. Şeritleri tenceremize sığacak en ve boylarda kesiyoruz.
Bu arada tencereye su koyup kaynaması için bekliyoruz. Şeritler halinde kestiğimiz yufkaları azar azar kaynayan suya atıyoruz. (Hepsini bir anda atarsanız yapışabilirler o yüzden mesela üç üç koyun. 3 dk sonra yumuşayınca diğer üç şeridi ilave edin.)

İç malzemesi için
1 adet soğan
Sıvıyağ
15 adet mantar
1 adet domates
1 tatlı kaşığı salça
250 gr kıyma
tuz, karabiber, kırmızıbiber

Yağda soğanı kavuruyoruz ardından kıymayı da koyup kavuruyoruz. Dilimlenmiş mantarları ilave ediyoruz. Bir kenarda rendelediğimiz domatesi ve salçayı ekliyoruz. Domates az pişince baharatları koyuyoruz.

Beşamel sos için
2 yemek kaşığı margarini tencerede eritiyoruz, içine tepeleme 2 yemek kaşığı un koyup kavuruyoruz. Un kokusunu verdiği zaman 2 su bardağı sütü ekleyip çırpıcıyla karıştırıyoruz.Koyulaştığı zaman ocaktan indirip tuz karabiber ekliyoruz. Son olarak da sosta pütür kalmaması için mikserden geçiriyoruz.

Son aşama:
1. İstediğiniz ölçüde bir fırın kabını ilk önce yağlıyoruz.
2. Haşladığımız şeritlerden bir sıra diziyoruz.
3. Üzerine kaşıkla beşamel sosundan döküp iç malzemeyi yayıyoruz.
4. Tekrar üzerine hamur şeridi dizip iç malzeme kapanınca beşamel sosunu sürüp iç malzemeyi yayıyoruz. Ve malzeme ile hamur bitene kadar bu işlemi uyguluyoruz.
5. En üstüne hamuru ve ardından kalan sosu döküp, bolca rendelenmiş kaşar ilave ediyoruz. (İsterseniz aralarına da kaşar rendesi koyabilirsiniz)
6. Isıtılmış fırında üstü kızarana dek pişiriyoruz.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

zaten italyanlarla pek çok yemeğimiz insanımız bile birbirine benzyirı
lazanyanda harika ögürünüyor
ellerine sağlıkk

 

Oburumben Copyright © 2009 Cookiez is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template