4/03/2009

Lâle figürleriyle Ebruli Pasta

LâLeler kendi dillerince konuşur gibi gelir bana. Hüzünlüdür bir kısmı, boynu eğik durur, kimisi dimdik ayakta, capcanlı.. İnsana ne kadar da benziyor değil mi?

Baharın gelmesiyle daha da depreşen Lâle merakımı, eve bi saksı Lâle alarak gidermeye çalıştım.. Ve hazırladığım pastayı ve kurabiyeleri süsledim bu güzel çiçeğin deseniyle. "Pastada Ebru Sanatı Denemesi" başlığı altında şu blogta, Esra ablanın görüp aklımın bir köşesine yazdığım tarifini nihayet deneyebildim. İlk denememde pek başarılı olduğumu söyleyemem, anca bir sonrakinde iddialı olduğumu gösterebilirim =)


Pandispanya için her zaman kullandığım ölçülere burdan ulaşabilirsiniz.

Pandispanyayı ıslatmak için: 1 su bardağı ılık süt ve 2 yemek kaşığı pudra şekeri
İç kreması için gerekenler: 250 gr yoğun sıvı krema, 1 çay bardağı pudra şekeri
Çikolatalı ganaş için: 200 gr sıvı krema, 100 gr bitter çikolata

Pandispanya piştikten sonra soğutup enine ikiye ayırdım, ortasını şekerli ılık süt ile ıslattım. Dondurulmuş böğürtlenleri pudra şekeriyle beş dk ocakta pişirdim, kekin üstüne döşedim. 250 gr sıvı krema ile 1 çay bardağı pudra şekerini çırpıp pastnın orta katını sıvadım. Kalan üst keki kapatıp yine şekerli sütle ıslattım ve kalan çırpılmış krema ile pastanın her tarafını kapladım.


Çikolatalı ganaş için ise 200 gr sıvı krema ile 100 gr bitter çikolata kullandım. Çikolatayı eritip içine çırptığım, kıvamını almış olan kremayı ekledim, çırpma teliyle hızlıca karıştırdım. Pastanın üzerine ve yanlarına ganaşı yaydım.

Öte yanda hızlı hareket ederek 50 gr beyaz çikolatayı benmari usulü erittim, gıda boyası ile renklendirdim. Ganaşın üzerine küçük yuvarlaklar şeklinde çikolatayı döktüm ve en son bi kürdan yardımıyla yuvarlakları çiçek şekline getirdim. Pastayı dolaba kaldırdım.

Pastanın kenarlarına kıyılmış çikolata parçaları, hindistan cevizi, file badem vs ile süs yapabilirsiniz.

2 yorum:

Adsız dedi ki...

Allahım Allahım pasta ayrı bir harika...
Laleler ayrı birer harika...
Bu durumda Elif harikasın...
çok güzel görünüyo...
bayıldım ben bu pastaya..(mine)

Adsız dedi ki...

sanatçı mısınız kuzum?(rüveyda)

 

Oburumben Copyright © 2009 Cookiez is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template