8/12/2009

Hızlı / pratik Samosa (samsa)




Samosa tarifini yabancı bir sitede ilk gördüğümde "Allah Allah, böyle farklı bir yemek nasıl olur da gözümden kaçar" demiştim. Nedir bu samosa, nereye aittir diye araştırınca genel anlamda Doğu'ya ait bir yemek olduğunu fark ettim. Asya kökenli ve birçok dildeki çevirileri hep aynı hecelerden oluşuyor: S-a-m-s-a. Samsa, samasa, samosa vb.. Hep diyorum ya her yemeğin hikayesini mutlaka dinlemek gerek..
Görünüş olarak gerçekten hoş bir sunumu var, hamuru da yumuşak kıvamlı ve ağızda dağılan türden. Bohça şeklinde olmak zorunda değil, hayal gücünüzü kullanarak çok daha zevkli ve hoş şekiller elde edebilirsiniz.
Bu arada bir dipnot paylaşaım: Bu hamur yağ oranı az olduğundan (ne diyoruz? Az yağlı çok sağlıklı) perde pilavına hamur olabilecek türde lezzetli bir tarif. Perde pilavının hamurundan şikayet etmişimdir hep, çok büyük oranda tereyağı içermesinden ötürü.


Hamuru için; 1,5 su bardağı un, 3/4 su bardağı ılık su, 1 yemek kaşığı ayçiçek yağı, tuz

İç harcı için; 1 orta boy soğan (küçük doğranmış), 5 adet orta boy haşlanmış soğumuş patates, 1/2 su bardağı konserve bezelye, tuz-karabiber-kırmızıbiber-köri, ayçiçek yağı


Hamurunu hazırlamak için un ile tuzu bir kapta harmanlayalım. Yağı ortasına ekleyelim, yeteri kadar ılık su ilavesiyle çok yumuşak olmayan bir hamur yoğuralım. Hamurun üzerini örtüp bir kenarda dinlenmeye bırakalım.

Harç için tavayı ocağa alıp yağlayalım. Isınınca soğanları ekleyerek sürekli karıştıralım, kavrulsun. Baharatları ilave edelim, ocaktan alalım. Patatesleri püre yapalım ve bezelyeyle tavadaki malzemeye ekleyelim.

Fırını 180 dereceye ayarlayalım. Hamuru tezgahta tekrar yoğuralım. Hafif unlayıp merdaneyle milföy hamuru kalınlığına gelene kadar açalım. Hamuru geniş kare parçalara keselim. Her karenin ortasına 1 yemek kaşığı dolusu iç harçtan koyalım ve bohça şeklinde uçları birleştirelim. Fırında yaklaşık 25dk üzerleri altın sarısı olana dek pişirelim.

Hiç yorum yok:

 

Oburumben Copyright © 2009 Cookiez is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template