12/27/2010

Gülab (tatlısı)

Azeri arkadaşımdan aldığım bir tarif. Gülab (gül ve âb; gülsuyuyla hazırlandığı için böyle adlandırılmış) Azerbaycanda severek yenirmiş. Gülsuyunu gerek tatlıda gerekse ferahlanmada bizim ailede tek seven benimdir. Bende çok saf bir his oluşturur gülsuyu. Gülü, kokusunu, rengini zaten sevmeyenimiz yoktur, hatta hediye bir gül geldiğinde içimize çeke çeke bitiririz zavallının kokusunu.. İşte her an elinin altında gül olmayanlar benim gibi buzdolabını açıp açıp gülsuyunu koklar mı dersiniz? :)
Bir de "rahat beş" adında bir tatlıdan bahsetti arkadaş, içinde gülsuyu, su, pirinç, zaferan ve safran var. Dongg.. Sizin de aklınıza aynı şey mi geldi :) Bu bizdeki zerdeee kız Fatma, dedim :)


GÜLAB TATLISI
- 1 litre süt
- 1 çay bardağı pirinç unu
- yarım çay bardağı gülsuyu
- 1 su bardağından 1 parmak eksik şeker
- tarçın

Pirinç unu ile sütü ocakta koyulaşana dek pişirelim. Epey koyu bir kıvam tutturmalıyız ki gülsuyunu ilave edince cıvık olmasın.
Gülsuyunu ekleyelim. Şekeri de katıp karıştıralım. Soğumadan kaselere paylaştıralım.
Servisten önce tarçınkla süslenebilir.


* evde pirinç unu yoksa: pirinçleri soğuk sudan geçirip süzelim. Bir peçetenin üzerine alalım. Kuruttuktan sonra kahve makinasında un haline getirelim. Pirincin tam un inceliğine geldiğinden emin olmak için elekten geçirelim. Elekte kalanları tekrar makinadan geçirebiliriz.

3 yorum:

MiNeL Mine dedi ki...

nefis görünüyo,,
kokusunu taaa buralardan hissettim,,
foto ayrı bir harika,,
bu durumda ellerine sağlık elifim :)

Cafe Pepela dedi ki...

Es-Selamu Aleyküm.
''Kalpten kalbe yol gider'' inşaAllah.Sizlerle tanıştığıma ziyadesi ile memnun oldum.Blogunuz çok ferah,çok cici.En güzeli ise ortak paydalarda buluşmak,baki muhabbetli ve efsunkar bir bağa tabi olmak.Ellerinize,gönlünüze sağlık Damla kardeşim.Görünen odur ki sık sık görüşeceğiz:)
Kalbi selamlarımla

Kübra dedi ki...

Görüntü çok hoş ellerine sağlık Elifcim...

 

Oburumben Copyright © 2009 Cookiez is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template