10/12/2008

Semolina Gnocchi (İrmikli Börek)














İtalyan tadlarından biri olan "Gnocchi tarifi"ni bir süre önce şurada yayınlamıştım. Yeni denediğim bu tarif de aynı isimle adlandırılıyor ama patates ile yapılan klasik gnocchi'den biraz farklı. Semolina irmik demek, gnocchi ile yan yana gelince sanıyorum "irmikli börek" anlamına gelir Türkçemizde :)



Malzemeler;
3,5 su bardağı süt
3/4 su bardağı irmik
1/2 su bardağı tereyağı
2 adet yumurtanın sarısı
1 çay bardağı kaşar peyniri (veya parmesan) rendesi
Tuz, karabiber
1 tatlı kaşığı hindistan cevizi


Sütü tencereye alıp içine tuz ekleyelim ve ocağı açalım. Süt kaynamaya başlayınca yavaşça irmiği katalım ve topaklanmaması için sürekli karıştıralım. Yoğun bir kıvam oluşup büyük köpükler belirlemeye başlayınca ocaktan alalım. 2 yemek kaşığı tereyağı (yarım su bardağından) ekleyelim, 2 yemek kaşığı peynir rendesini koyup karıştıralım. Karışımın biraz ılınmasını bekleyelim ardından yumurta sarılarını, karabiber ve hindistan cevizini ilave edelim. Bir fırın tepsisini yağlayıp karışımımızı içerisine dökelim. Üstünü soğuk suyla ıslatılmış bir spatulayla düzeltelim ve 1 gece buzdolabında iyice katılaşması için bekletelim.
Ertesi gün fırını 175 derecede ısıtalım. Geriye kalan erimiş tereyağının bir kısmıyla diğer fırın kabını yağlayalım, bekletilmiş gnocchi'den parçalar kesip ya da bardakla yuvarlak şekiller verip diğer kaba aktaralım. Üzerlerine tereyağı döküp tekrar bir miktar peynir rendesi serpelim. Son olarak ekmek kırıntıları da ekleyebilirsiniz.
Ve fırında yaklaşık 25 dk altın sarısı olana dek pişirelim.

Hiç yorum yok:

 

Oburumben Copyright © 2009 Cookiez is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template