7/08/2010

Kivi Reçeli - 2








Esselâmu Aleykum!

Bu haftayı da yarıladık.. Tarife geçmeden biraz hasbihâl edelim şöyle. Malum, Receb ayının süratle sonuna doğru yaklaşıyoruz bu gece Mîrac gecesi. İlâhi feyz ve rahmetin adeta oluk oluk aktığı pek mübârek bir gece. Kaç binler bundan bîhaber geçirecek bu geceyi, kimbilir kaç müslüman gaflete dalmış uyuyor olacak, kaçı da şeytanın maskarası olmuş yapageldiği günahlara devam edecek..
Ne büyük nîmetmiş mîracın farkında olmak değil mi? Elhamdulillâh!
Gecemiz şimdiden mübârek olsun. Hatalarımızı, zülumlerimizi Rabbimiz celle celâlühu afv-u magfiret eylesin. Ümmet-i Muhammed'i (sallallahu aleyhi ve sellem) duâlarımızda hatırlayalım.
Hayırlı kandiller..

Kandil sohbeti dinlemek isterseniz... TIKLAYIN


( Tarife geçiş !... )

Kivi Reçeli. Kividen hoşlanan arkadaşlara kahvaltı için farklı bir seçenek ..
Kivi reçelinin nasıl yapıldığını geçen sene yazmıştım. Tekrar edelim istedim.

Bizim evde reçel, iri taneli sevilmediğinden, yarı reçel-yarı marmelat kıvamında hazırlarız. Böylelikle ekmeğe sürülecek püre hali de oluyor, içinde kaşıkla yenecek taneleri de...

Kivi reçeli için gerekenler:

1 kg kivi (bir kilodan 200 gr fazla olmalı ki kabuksuz 1 kg gelsin)
800 gr tozşeker (çok şekerli sevmiyorum. bu kadar şeker kâfi geliyor.)
1 çay kaşığı limon tuzu (veya birkaç damla limon suyu)

Meyveleri soyup küçük küçük doğrayalım. Derince bir tencereye alalım, üstünü şekerin tamamıyla örtelim (karıştırılmaz!) Buradaki amaç şekerin kendi halinde, aheste aheste meyvenin suyuna karışarak erimesi. Reçelin lezzetini katlıyor diyorlar :)
İki-üç saat sonra tencereyi ocağa alıyoruz, orta hararette kaynamaya bırakıyoruz. Taşan sıcak reçelin ocakta sergilediği vahim sahneyi görmek istemiyorsak kaynama belirtileri gösterene dek ara sıra karıştırmak suretiyle başından ayrılmıyoruz.
Kaynayınca hemen limon tuzunu ilâve edelim. Ocaktan indirelim. Reçel kavanozları kesinlikle ıslak veya nemli olmamalı. Reçelin bir süre sonra kavanozda şekerlenmesinden şikayetçiyseniz kaynarken yüzeyinde oluşan köpükleri çıkarmalısınız.

*Reçel serin ve karanlık mekanda muhafaza edilmeli.
*Yukarıda bahsettiğim yarı kıvamlı reçel hazırlamak için pişme esnasında ezici aletle meyvelerin bir bölümünü püre haline getirebilirsiniz. Püf noktalar burada sona erdi.

Şimdi ılınmış olan reçeli artık kavanozlara doldurabiliriz. Üzerlerine tarih düşmeyi unutmayın ;-)

Âfiyet olsun:)





3 yorum:

Fatma dedi ki...

Ellerine saglik tatlim,cok superdi.Hele hele sicak ekmekle var ya mmmmmm nefis.

Elif Damla dedi ki...

Âfiyet şifâ olsun refiqam :)
Gitmeden bi uğrayaydın sana bir tane daha reçel ayırdım.. smarodina :)

Baran Can AYDIN dedi ki...

Merhabalar. Glikoz şurubu kanserojen bir madde . Ev yapımı ürünleri bu hale getirmeyi nasıl başarıyorsunuz.

 

Oburumben Copyright © 2009 Cookiez is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template